Jesienny gulasz
malg
Gulasz jesienny, zawsze kojarzy mi się z jesiennymi warzywami cukinią, papryką i obowiązkowo cebulą, która zeszklona nadaje lekkiej słodyczy i podkreśla wszystkie smaki. Mój dzisiejszy gulasz jesienny powstał przypadkiem i okazał się strzałem w dziesiątkę. Zaplanowałam na kolację kaszę jęczmienną z szynką duszoną w śmietanie, okazało się jednak, że w lodówce mam tylko śmietankę kremówkę, a pobliskie sklepy były już zamknięte. Z szynki powstał gulasz z warzywami, zaprawiony słodką śmietaną, któremu wyrazu dodał przecier pomidorowy. Bardzo lubię kaszę, ale tu nie ma wielkiego pola do popisu, natomiast zachęcam do zrobienia gulaszu z szynki, z dodatkiem warzyw. Taka ciepła kolacja na pewno ucieszy Waszych domowników, możecie tu żużyć warzywa, które już dość długo leżały w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2322
kcal
Białka
323
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
83
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gulasz jesienny, zawsze kojarzy mi się z jesiennymi warzywami cukinią, papryką i obowiązkowo cebulą, która zeszklona nadaje lekkiej słodyczy i podkreśla wszystkie smaki. Mój dzisiejszy gulasz jesienny powstał przypadkiem i okazał się strzałem w dziesiątkę. Zaplanowałam na kolację kaszę jęczmienną z szynką duszoną w śmietanie, okazało się jednak, że w lodówce mam tylko śmietankę kremówkę, a pobliskie sklepy były już zamknięte. Z szynki powstał gulasz z warzywami, zaprawiony słodką śmietaną, któremu wyrazu dodał przecier pomidorowy. Bardzo lubię kaszę, ale tu nie ma wielkiego pola do popisu, natomiast zachęcam do zrobienia gulaszu z szynki, z dodatkiem warzyw. Taka ciepła kolacja na pewno ucieszy Waszych domowników, możecie tu żużyć warzywa, które już dość długo leżały w lodówce.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. kasza jęczmienna
1 szt. cebula
1 szt. cukinia
1 szt. papryka czerwona
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
600 dag. wieprzowina szynka surowa
Przygotowanie
Gotujemy kaszę jęczmienną 1 szklankę kaszy na 2 szklanki osolonej wody.
Cukinie, cebulę i paprykę kroimy i podsmażamy na oleju.
Łączymy podsmażone warzywa z sosem mięsnym, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy koncentrat pomidorowy, całość zagotowujemy. Gulasz podajemy z ugotowaną kaszą.
Szynkę pokrojoną w kostkę, obsmażamy na oleju dusimy do miękkości i zalewamy śmietaną kremówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2322
kcal
Białka
323
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
83
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.