Jesienny gulasz

malg
Jesienny gulasz

0

0 / 0

Gulasz jesienny, zawsze kojarzy mi się z jesiennymi warzywami cukinią, papryką i obowiązkowo cebulą, która zeszklona nadaje lekkiej słodyczy i podkreśla wszystkie smaki. Mój dzisiejszy gulasz jesienny powstał przypadkiem i okazał się strzałem w dziesiątkę. Zaplanowałam na kolację kaszę jęczmienną z szynką duszoną w śmietanie, okazało się jednak, że w lodówce mam tylko śmietankę kremówkę, a pobliskie sklepy były już zamknięte. Z szynki powstał gulasz z warzywami, zaprawiony słodką śmietaną, któremu wyrazu dodał przecier pomidorowy. Bardzo lubię kaszę, ale tu nie ma wielkiego pola do popisu, natomiast zachęcam do zrobienia gulaszu z szynki, z dodatkiem warzyw. Taka ciepła kolacja na pewno ucieszy Waszych domowników, możecie tu żużyć warzywa, które już dość długo leżały w lodówce.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól, pieprz

1 szkl. kasza jęczmienna

1 szt. cebula

1 szt. cukinia

1 szt. papryka czerwona

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

600 dag. wieprzowina szynka surowa

Przygotowanie


1

Gotujemy kaszę jęczmienną 1 szklankę kaszy na 2 szklanki osolonej wody.

2

Cukinie, cebulę i paprykę kroimy i podsmażamy na oleju.

3

Łączymy podsmażone warzywa z sosem mięsnym, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy koncentrat pomidorowy, całość zagotowujemy. Gulasz podajemy z ugotowaną kaszą.

4

Szynkę pokrojoną w kostkę, obsmażamy na oleju dusimy do miękkości i zalewamy śmietaną kremówką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2322

kcal

Białka

323

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

83

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły