Jesienne świderki
dkociemska
,,Jesienne świderki” to idealna propozycja na szybką kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2233
kcal
Białka
112
gram
Węglowodany
329
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
,,Jesienne świderki” to idealna propozycja na szybką kolację.
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g makaron lubella świderki
100 g pesto czerwone
300 g soczewica
1 szczyp. sól
1 pęcz. rukola
1 pęcz. nasiona np. z dyni, sezamu, słonecznika
5 szt. pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Gotujemy makaron pełnoziarnisty al dente.
Odmocz soczewicę przez ok.30 minut. Po odmoczeniu przemyj ją zimną wodą i wrzuć do gotującego się wrzątku na kolejne pół godziny. Po ukończeniu odcedź i dodaj szczyptę soli.
Ugotowany makaron przesyp do miski, dodaj czerwone pesto.
Soczewicę wymieszaj z makaronem, dodaj też rukolę (według uznania).
Do potrawy dołącz uprażony mix nasion i wymieszaj.
Dodatkowo, na wierzch makaronu nałóż jeszcze kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2233
kcal
Białka
112
gram
Węglowodany
329
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten