Jesienne świderki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
dkociemska
![Jesienne świderki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977250008.jpeg&w=3840&q=75)
,,Jesienne świderki” to idealna propozycja na szybką kolację.
0
0 / 0
,,Jesienne świderki” to idealna propozycja na szybką kolację.
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g makaron lubella świderki
100 g pesto czerwone
300 g soczewica
1 szczyp. sól
1 pęcz. rukola
1 pęcz. nasiona np. z dyni, sezamu, słonecznika
5 szt. pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Gotujemy makaron pełnoziarnisty al dente.
Odmocz soczewicę przez ok.30 minut. Po odmoczeniu przemyj ją zimną wodą i wrzuć do gotującego się wrzątku na kolejne pół godziny. Po ukończeniu odcedź i dodaj szczyptę soli.
Ugotowany makaron przesyp do miski, dodaj czerwone pesto.
Soczewicę wymieszaj z makaronem, dodaj też rukolę (według uznania).
Do potrawy dołącz uprażony mix nasion i wymieszaj.
Dodatkowo, na wierzch makaronu nałóż jeszcze kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych.
Kategorie
Alergeny
Gluten