0

Składniki

300 Gramów
makaron spaghetti Lubella
1 Sztuka
polędwiczki wieprzowe
30 Sztuk
śliwki suszone
8 Sztuk
Suszone morele
1 Sztuka
jabłko
200 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
2 Szklanki
woda
3 Łyżki
olej rzepakowy uniwersalny
2 Łyżeczki
sól, pieprz
2 Łyżeczki
zioła prowansalskie
0.5 Pęczka
Zielona pietruszka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polędwiczkę wieprzową myjemy, osuszamy i usuwamy błonę. Mięso kroimy w nieco ukośne plastry o szerokości około 0,5 cm. Otrzymane kawałki lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na każdym plastrze polędwicy układamy suszoną śliwkę, zwijamy go w rulonik i spinamy wykałaczką. W ten sposób otrzymujemy około 20 małych roladek.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki aż ładnie się przyrumienią. Jabłko kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę dzielimy jeszcze na 2 – 3 części. Rozdrobnione jabłko, morele i pozostałe śliwki dorzucamy do zrumienionych roladek, podlewamy 1 szklanką wody i przykrywamy patelnię. Zmniejszamy gaz i dusimy roladki z owocami około 10 minut.
  3. Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy, mieszając jednocześnie. Gdy to nastąpi, dolewamy drugą szklankę wody i powtarzamy procedurę. Smaki mięsa i owoców pięknie się przenikają. Gdy owoce zmiękną a powstały sos zredukuje się mniej więcej o połowę, zdejmujemy z patelni roladki. Usuwamy wykałaczki a mięso zabezpieczamy przed wystygnięciem (n.p. przykrywając je folią aluminiową). Pozostałą zawartość patelni przekładamy do garnka i miksujemy. Dolewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
  4. Na talerzach rozkładamy makaron, polewamy go przygotowanym sosem, na którym układamy roladki. Całość posypujemy zieloną pietruszką.

Podobne przepisy

Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym

Łatwy Do 40 min
Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym

Wiosenny kurczak z tymiankiem

Łatwy Do 40 min
Wiosenny kurczak z tymiankiem

Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Średni Do 1 godz
Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Cykoriowe świdry

Łatwy Do 15 min
Cykoriowe świdry

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Łatwy Do 40 min
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Frittata z makaronem

Łatwy Do 1 godz
Frittata z makaronem

Gulasz wieprzowy z pomidorami i spaghetti

Łatwy Do 1 godz
Gulasz wieprzowy z pomidorami i spaghetti

Lasagne na szybko

Łatwy Do 1 godz
Lasagne na szybko

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!