Jesienne spaghetti z mini roladkami
blogerzydlalubelli
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
300 g makaron spaghetti lubella
1 szt. polędwiczki wieprzowe
30 szt. śliwki suszone
8 szt. suszone morele
1 szt. jabłko
200 śmietanka kremowa 30%
2 szkl. woda
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżecz. sól, pieprz
2 łyżecz. zioła prowansalskie
0.50 pęcz. zielona pietruszka
Przygotowanie
Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polędwiczkę wieprzową myjemy, osuszamy i usuwamy błonę. Mięso kroimy w nieco ukośne plastry o szerokości około 0,5 cm. Otrzymane kawałki lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na każdym plastrze polędwicy układamy suszoną śliwkę, zwijamy go w rulonik i spinamy wykałaczką. W ten sposób otrzymujemy około 20 małych roladek.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki aż ładnie się przyrumienią. Jabłko kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę dzielimy jeszcze na 2 – 3 części. Rozdrobnione jabłko, morele i pozostałe śliwki dorzucamy do zrumienionych roladek, podlewamy 1 szklanką wody i przykrywamy patelnię. Zmniejszamy gaz i dusimy roladki z owocami około 10 minut.
Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy, mieszając jednocześnie. Gdy to nastąpi, dolewamy drugą szklankę wody i powtarzamy procedurę. Smaki mięsa i owoców pięknie się przenikają. Gdy owoce zmiękną a powstały sos zredukuje się mniej więcej o połowę, zdejmujemy z patelni roladki. Usuwamy wykałaczki a mięso zabezpieczamy przed wystygnięciem (n.p. przykrywając je folią aluminiową). Pozostałą zawartość patelni przekładamy do garnka i miksujemy. Dolewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
Na talerzach rozkładamy makaron, polewamy go przygotowanym sosem, na którym układamy roladki. Całość posypujemy zieloną pietruszką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.