Jesienne spaghetti z mini roladkami

blogerzydlalubelli
Jesienne spaghetti z mini roladkami

0

0 / 0

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

300 g makaron spaghetti lubella

1 szt. polędwiczki wieprzowe

30 szt. śliwki suszone

8 szt. suszone morele

1 szt. jabłko

200 śmietanka kremowa 30%

2 szkl. woda

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

2 łyżeczka sól, pieprz

2 łyżeczka zioła prowansalskie

0.50 pęcz. zielona pietruszka

Przygotowanie


1

Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polędwiczkę wieprzową myjemy, osuszamy i usuwamy błonę. Mięso kroimy w nieco ukośne plastry o szerokości około 0,5 cm. Otrzymane kawałki lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na każdym plastrze polędwicy układamy suszoną śliwkę, zwijamy go w rulonik i spinamy wykałaczką. W ten sposób otrzymujemy około 20 małych roladek.

2

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki aż ładnie się przyrumienią. Jabłko kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę dzielimy jeszcze na 2 – 3 części. Rozdrobnione jabłko, morele i pozostałe śliwki dorzucamy do zrumienionych roladek, podlewamy 1 szklanką wody i przykrywamy patelnię. Zmniejszamy gaz i dusimy roladki z owocami około 10 minut.

3

Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy, mieszając jednocześnie. Gdy to nastąpi, dolewamy drugą szklankę wody i powtarzamy procedurę. Smaki mięsa i owoców pięknie się przenikają. Gdy owoce zmiękną a powstały sos zredukuje się mniej więcej o połowę, zdejmujemy z patelni roladki. Usuwamy wykałaczki a mięso zabezpieczamy przed wystygnięciem (n.p. przykrywając je folią aluminiową). Pozostałą zawartość patelni przekładamy do garnka i miksujemy. Dolewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.

4

Na talerzach rozkładamy makaron, polewamy go przygotowanym sosem, na którym układamy roladki. Całość posypujemy zieloną pietruszką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły