Jesienne spaghetti z mini roladkami

blogerzydlalubelli

Wartości odżywcze na porcję
Energia
1197
kcal
Białka
61
gram
Węglowodany
142
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
300 g makaron spaghetti lubella
1 szt. polędwiczki wieprzowe
30 szt. śliwki suszone
8 szt. suszone morele
1 szt. jabłko
200 śmietanka kremowa 30%
2 szkl. woda
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżecz. sól, pieprz
2 łyżecz. zioła prowansalskie
0.50 pęcz. zielona pietruszka
Przygotowanie
Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polędwiczkę wieprzową myjemy, osuszamy i usuwamy błonę. Mięso kroimy w nieco ukośne plastry o szerokości około 0,5 cm. Otrzymane kawałki lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na każdym plastrze polędwicy układamy suszoną śliwkę, zwijamy go w rulonik i spinamy wykałaczką. W ten sposób otrzymujemy około 20 małych roladek.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki aż ładnie się przyrumienią. Jabłko kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę dzielimy jeszcze na 2 – 3 części. Rozdrobnione jabłko, morele i pozostałe śliwki dorzucamy do zrumienionych roladek, podlewamy 1 szklanką wody i przykrywamy patelnię. Zmniejszamy gaz i dusimy roladki z owocami około 10 minut.
Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy, mieszając jednocześnie. Gdy to nastąpi, dolewamy drugą szklankę wody i powtarzamy procedurę. Smaki mięsa i owoców pięknie się przenikają. Gdy owoce zmiękną a powstały sos zredukuje się mniej więcej o połowę, zdejmujemy z patelni roladki. Usuwamy wykałaczki a mięso zabezpieczamy przed wystygnięciem (n.p. przykrywając je folią aluminiową). Pozostałą zawartość patelni przekładamy do garnka i miksujemy. Dolewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
Na talerzach rozkładamy makaron, polewamy go przygotowanym sosem, na którym układamy roladki. Całość posypujemy zieloną pietruszką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1197
kcal
Białka
61
gram
Węglowodany
142
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.