Jesienne spaghetti z mini roladkami

blogerzydlalubelli
Jesienne spaghetti z mini roladkami

0

0 / 0

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

300 g makaron spaghetti lubella

1 szt. polędwiczki wieprzowe

30 szt. śliwki suszone

8 szt. suszone morele

1 szt. jabłko

200 śmietanka kremowa 30%

2 szkl. woda

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

2 łyżecz. sól, pieprz

2 łyżecz. zioła prowansalskie

0.50 pęcz. zielona pietruszka

Przygotowanie


1

Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polędwiczkę wieprzową myjemy, osuszamy i usuwamy błonę. Mięso kroimy w nieco ukośne plastry o szerokości około 0,5 cm. Otrzymane kawałki lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na każdym plastrze polędwicy układamy suszoną śliwkę, zwijamy go w rulonik i spinamy wykałaczką. W ten sposób otrzymujemy około 20 małych roladek.

2

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki aż ładnie się przyrumienią. Jabłko kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę dzielimy jeszcze na 2 – 3 części. Rozdrobnione jabłko, morele i pozostałe śliwki dorzucamy do zrumienionych roladek, podlewamy 1 szklanką wody i przykrywamy patelnię. Zmniejszamy gaz i dusimy roladki z owocami około 10 minut.

3

Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy, mieszając jednocześnie. Gdy to nastąpi, dolewamy drugą szklankę wody i powtarzamy procedurę. Smaki mięsa i owoców pięknie się przenikają. Gdy owoce zmiękną a powstały sos zredukuje się mniej więcej o połowę, zdejmujemy z patelni roladki. Usuwamy wykałaczki a mięso zabezpieczamy przed wystygnięciem (n.p. przykrywając je folią aluminiową). Pozostałą zawartość patelni przekładamy do garnka i miksujemy. Dolewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.

4

Na talerzach rozkładamy makaron, polewamy go przygotowanym sosem, na którym układamy roladki. Całość posypujemy zieloną pietruszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1197

kcal

Białka

61

gram

Węglowodany

142

gram

Tłuszcze

41

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły