1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
2 Łyżeczki
papryka czerwona słodka
2 Łyżeczki
cukier
1 Sztuka
cukinia
1 Sztuka
papryka żółta
1 Sztuka
papryka czerwona
3 Sztuki
cebula
4 Sztuki
pomidor
1 Sztuka
liść laurowy
2 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
kostka rosołowa drobiowa
4 Łyżki
olej
2 Łyżki
koncentrat pomidorowy
1 Łyżka
ocet winny
1 Łyżka
curry
40 Dekagramów
Parówka drobiowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Wszystkie składniki, które należy pokroić powinny być duże, około 2 cm: cukinię obrać, wydrążyć (najlepiej łyżką), pokroić, wrzucić do dużego gara, zalać octem i zostawić na 10 minut.
  2. Do cukini dolać 0,5 szklanki wody i gotować 10 minut.
  3. Serdelki pokroić i podsmażyć na oleju dodając pod koniec słodką paprykę, pieprz i pokrojoną cebulę.
  4. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić.
  5. Papryki oczyścić i pokroić.
  6. Podsmażone serdelki z cebulą, pomidory, paprykę i koncentrat dodać do gotującej się cukini i zalać szklanką wody.
  7. Dodać pozostałe przyprawy.
  8. Gotować aż cukinia stanie się miękka (najlepiej z przerwami i dzień wcześniej).

Opis

Kolejna wariacja na temat lecza, które o każdej porze roku przybiera u mnie inne smaki. To nazwałam jesiennym, ponieważ takie są jego kolory, a i same produkty są jeszcze dostępne. Jeśli chodzi o formę podania to w tym przypadku preferuję dowolność. Pszenna bagietka, sypki ryż albo duże rurki makaronu – na każdy dzień coś innego, bo jak każde leczo, tak i to z dnia na dzień jest coraz lepsze.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!