Jesienne leczo

m7

Kolejna wariacja na temat lecza, które o każdej porze roku przybiera u mnie inne smaki. To nazwałam jesiennym, ponieważ takie są jego kolory, a i same produkty są jeszcze dostępne. Jeśli chodzi o formę podania to w tym przypadku preferuję dowolność. Pszenna bagietka, sypki ryż albo duże rurki makaronu na każdy dzień coś innego, bo jak każde leczo, tak i to z dnia na dzień jest coraz lepsze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
264
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2.7 / 3
Kolejna wariacja na temat lecza, które o każdej porze roku przybiera u mnie inne smaki. To nazwałam jesiennym, ponieważ takie są jego kolory, a i same produkty są jeszcze dostępne. Jeśli chodzi o formę podania to w tym przypadku preferuję dowolność. Pszenna bagietka, sypki ryż albo duże rurki makaronu na każdy dzień coś innego, bo jak każde leczo, tak i to z dnia na dzień jest coraz lepsze.
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. papryka czerwona słodka
2 łyżecz. cukier
1 szt. cukinia
1 szt. papryka żółta
1 szt. papryka czerwona
3 szt. cebula
4 szt. pomidor
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szt. kostka rosołowa drobiowa
4 łyżka olej
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka ocet winny
1 łyżka curry
40 dag. parówka drobiowa
Przygotowanie
Wszystkie składniki, które należy pokroić powinny być duże, około 2 cm: cukinię obrać, wydrążyć (najlepiej łyżką), pokroić, wrzucić do dużego gara, zalać octem i zostawić na 10 minut.
Do cukini dolać 0,5 szklanki wody i gotować 10 minut.
Serdelki pokroić i podsmażyć na oleju dodając pod koniec słodką paprykę, pieprz i pokrojoną cebulę.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić.
Papryki oczyścić i pokroić.
Podsmażone serdelki z cebulą, pomidory, paprykę i koncentrat dodać do gotującej się cukini i zalać szklanką wody.
Dodać pozostałe przyprawy.
Gotować aż cukinia stanie się miękka (najlepiej z przerwami i dzień wcześniej).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
264
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.