Jesienne leczo

m7
Jesienne leczo

1

2.7 / 3

Kolejna wariacja na temat lecza, które o każdej porze roku przybiera u mnie inne smaki. To nazwałam jesiennym, ponieważ takie są jego kolory, a i same produkty są jeszcze dostępne. Jeśli chodzi o formę podania to w tym przypadku preferuję dowolność. Pszenna bagietka, sypki ryż albo duże rurki makaronu na każdy dzień coś innego, bo jak każde leczo, tak i to z dnia na dzień jest coraz lepsze.

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

2 łyżeczka papryka czerwona słodka

2 łyżeczka cukier

1 szt. cukinia

1 szt. papryka żółta

1 szt. papryka czerwona

3 szt. cebula

4 szt. pomidor

1 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 szt. kostka rosołowa drobiowa

4 łyżka olej

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka ocet winny

1 łyżka curry

40 dek. parówka drobiowa

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki, które należy pokroić powinny być duże, około 2 cm: cukinię obrać, wydrążyć (najlepiej łyżką), pokroić, wrzucić do dużego gara, zalać octem i zostawić na 10 minut.

2

Do cukini dolać 0,5 szklanki wody i gotować 10 minut.

3

Serdelki pokroić i podsmażyć na oleju dodając pod koniec słodką paprykę, pieprz i pokrojoną cebulę.

4

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić.

5

Papryki oczyścić i pokroić.

6

Podsmażone serdelki z cebulą, pomidory, paprykę i koncentrat dodać do gotującej się cukini i zalać szklanką wody.

7

Dodać pozostałe przyprawy.

8

Gotować aż cukinia stanie się miękka (najlepiej z przerwami i dzień wcześniej).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły