Jesienna zupa z fasolą i makaronem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Jesienna zupa z fasolą i makaronem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973592030.jpeg&w=3840&q=75)
Zrobiona wg przepisu Mistrza Sowy.
0
0 / 0
Zrobiona wg przepisu Mistrza Sowy.
15
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 pomidory krojone łowicz
1 szczyp. papryka ostra
1 łyżecz. przyprawa maggi
200 g makaron nitki
2 szt. wieprzowina golonka ze skórą
200 szt. bazylia
1 szt. ciabatta
2 szt. kostka rosołowa wołowa
1 szt. włoszczyzna
1 szt. papryka czerwona
2 szt. cebula czerwona
4 szt. czosnek
4 łyżka oliwa z oliwek
10 dag. ser gouda tłusty
20 dag. fasola biała sucha
Przygotowanie
Fasolę moczyć przez noc. Do jednego garnka wrzucić wymoczoną fasolę. Po 30 min dodać włoszczyznę i kostki rosołowe. Gotować jeszcze ok. 1h.
W drugim garnku na oliwie podsmażyć czerwoną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, pokrojoną golonkę bez skóry i drobno poszatkowany czosnek. Gdy cebulka się zeszkli dodać pomidory z puszki oraz fasolkę wraz z wywarem. Doprawić ostrą papryką i przyprawą w płynie. Całość doprowadzić do wrzenia.
Oddzielnie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Wyłożyć na talerz makaron, wlać zupę. Posypać świeżo startym serem i drobno posiekaną bazylią. Dekorować listkami bazylii. Podać z włoską bułką ciabattą.