Jesienna zupa jarzynowa

formularz
Jesienna zupa jarzynowa

0

0 / 0

Pożywna, zdrowa i bezmięsna jarzynowa zupa krem to najlepszy pomysł na szybki i sycący obiad. Przygotowana na bazie bulionu warzywnego Krakus, bukietu warzyw oraz przypraw. Wystarczy zagotować warzywa w bulionie, zblendować, doprawić i voila - obiad gotowy.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szt. marchew

150 g fasolka zielona

1 szt. por

125 g brokuły

125 g kalafior

900 woda

1 opak. koncentrat bulionu warzywnego krakus

1 szcz. pieprz

1 szcz. ziele angielskie

1 szcz. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

Do wrzącej wody wlewamy bulion warzywny Krakus. W czasie, gdy zagotowuje się woda, przygotowujemy warzywa; marchewkę i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Brukselkę myjemy, zdejmujemy w razie potrzeby wierzchnie listki. Zieloną fasolkę – mrożoną zimą, świeżą latem – najlepiej jest przepłukać i odłożyć chwilowo na bok. Brokuły i kalafiora podzielić na mniejsze części, por umyć i pokroić w podłużne pasy.

2

Ziemniaki, marchewkę, brokuły, kalafiora i por dodajemy do bulionu, dodajemy ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy pod przykryciem do momentu, gdy warzywa staną się półtwarde (ok. 15-20 minut), a następnie dodajemy zieloną fasolkę. Gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut).

3

Przed zmiksowaniem odlewamy ok. pół szklanki bulionu, co pozwoli nam na uzyskanie idealnej, kremowej konsystencji; możemy też wyjąć część warzyw, by przełamać gładkość zupy. Blendujemy na krem, dolewając ewentualnie bulionu. Gotową zupę przelewamy na talerze lub do miseczek, posypując po wierzchu świeżo otartą gałką muszkatołową. Zupa najlepiej smakuje wciąż gorąca, podawana ze świeżym pieczywem lub opieczonymi, maślanymi grzankami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły