Jesienna zupa jarzynowa
formularz
Pożywna, zdrowa i bezmięsna jarzynowa zupa krem to najlepszy pomysł na szybki i sycący obiad. Przygotowana na bazie bulionu warzywnego Krakus, bukietu warzyw oraz przypraw. Wystarczy zagotować warzywa w bulionie, zblendować, doprawić i voila - obiad gotowy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
84
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pożywna, zdrowa i bezmięsna jarzynowa zupa krem to najlepszy pomysł na szybki i sycący obiad. Przygotowana na bazie bulionu warzywnego Krakus, bukietu warzyw oraz przypraw. Wystarczy zagotować warzywa w bulionie, zblendować, doprawić i voila - obiad gotowy.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szt. marchew
150 g fasolka zielona
1 szt. por
125 g brokuły
125 g kalafior
900 woda
1 opak. koncentrat bulionu warzywnego krakus
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. ziele angielskie
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Do wrzącej wody wlewamy bulion warzywny Krakus. W czasie, gdy zagotowuje się woda, przygotowujemy warzywa; marchewkę i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Brukselkę myjemy, zdejmujemy w razie potrzeby wierzchnie listki. Zieloną fasolkę – mrożoną zimą, świeżą latem – najlepiej jest przepłukać i odłożyć chwilowo na bok. Brokuły i kalafiora podzielić na mniejsze części, por umyć i pokroić w podłużne pasy.
Ziemniaki, marchewkę, brokuły, kalafiora i por dodajemy do bulionu, dodajemy ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy pod przykryciem do momentu, gdy warzywa staną się półtwarde (ok. 15-20 minut), a następnie dodajemy zieloną fasolkę. Gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut).
Przed zmiksowaniem odlewamy ok. pół szklanki bulionu, co pozwoli nam na uzyskanie idealnej, kremowej konsystencji; możemy też wyjąć część warzyw, by przełamać gładkość zupy. Blendujemy na krem, dolewając ewentualnie bulionu. Gotową zupę przelewamy na talerze lub do miseczek, posypując po wierzchu świeżo otartą gałką muszkatołową. Zupa najlepiej smakuje wciąż gorąca, podawana ze świeżym pieczywem lub opieczonymi, maślanymi grzankami.