Jednoporcjowe cynamonki

Just Plants
Jednoporcjowe cynamonki

0

0 / 0

Masz ochotę na coś słodkiego, domowego, ale bez pieczenia całej blachy? Jednoporcjowe cynamonki to idealne bułeczki drożdżowe z cynamonem, które pieczesz od razu w kokilkach – każda to osobna, gotowa porcja. Mięciutkie, pachnące i lekko złociste, świetnie sprawdzą się jako deser do kawy, słodkie śniadanie w weekend albo drobny wypiek na spotkanie z bliskimi. Podawaj z cukrem pudrem, domowym lukrem albo bez dodatków – są pyszne na ciepło i na zimno.

8

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

200 ml tymbark just plants owies

500 g mąka pszenna

80 g cukier

100 ml olej roślinny

2 łyżka mąka z amarantusa

1 szczyp. sól

2 łyżecz. cynamon

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Mieszamy drożdże z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody.

2

Odstawiamy na 10–15 minut, aż zaczyn zacznie pracować (powinien podwoić objętość).

3

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę z amarantusa, sól i cukier. Dodajemy ciepły Just Plants owies, zaczyn i olej.

4

Zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut).

5

Przykrywamy i odstawiamy na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia.

6

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt (ok. 40×30 cm).

7

Posypujemy cukrem i cynamonem.

8

Zawijamy w rulon od dłuższego boku i kroimy 2-3 cm plastry.

9

Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

10

Cynamonki układamy w kokilkach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 20–25 minut, aż będą złociste.

11

Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły