Jarzynowa
m7
Zupa jarzynowa to klasyka, która idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Jest pełna świeżych warzyw, kolorowa i niezwykle aromatyczna. Idealnie pasuje na obiad dla całej rodziny i z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
434
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Zupa jarzynowa to klasyka, która idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Jest pełna świeżych warzyw, kolorowa i niezwykle aromatyczna. Idealnie pasuje na obiad dla całej rodziny i z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Życzymy smacznego!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1 szt. seler korzeń
2 szt. ziemniak
1 szt. cebula
100 g mrożony groszek
1.50 l bulion warzywny lub drobiowy
100 g fasolka szparagowa
100 g kalafior
2 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Obierz marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki, seler w drobną kostkę, a ziemniaki w nieco większą kostkę. Cebulę i pora posiekaj w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzej masło lub olej. Dodaj cebulę i pora, a następnie podsmażaj na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa staną się miękkie i lekko złociste.
Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Podsmażaj przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Zalej warzywa gorącym bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj zupę pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.
Dodaj kalafior, zieloną fasolkę i groszek. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody lub bulionu.
Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
Serwuj z posiekaną natką pietruszki na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
434
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.