Jarzynka do obiadu
m7
Dodatek do obiadu. Na gorąco oczywiście.
0
0 / 0
Dodatek do obiadu. Na gorąco oczywiście.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg burak
5 szczyp. pieprz
0.50 łyżecz. sól
3 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka chrzan krakus
2 łyżka smalec
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
1
Buraki wyszorować uważając, żeby nie uszkodzić skórek.
2
Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odstawić do wystygnięcia.
3
Wystudzone buraki obrać ze skórek i zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wyłożyć na nią buraczki, posypać solą, pieprzem i mąką, skropić sokiem z cytryny.
4
Co jakiś czas wymieszać, pod koniec podsmażania dodać chrzan i ponownie wymieszać.