Jarzynka do obiadu
m7
Dodatek do obiadu. Na gorąco oczywiście.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
163
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dodatek do obiadu. Na gorąco oczywiście.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg burak
5 szczyp. pieprz
0.50 łyżecz. sól
3 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka chrzan krakus
2 łyżka smalec
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Buraki wyszorować uważając, żeby nie uszkodzić skórek.
Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odstawić do wystygnięcia.
Wystudzone buraki obrać ze skórek i zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wyłożyć na nią buraczki, posypać solą, pieprzem i mąką, skropić sokiem z cytryny.
Co jakiś czas wymieszać, pod koniec podsmażania dodać chrzan i ponownie wymieszać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
163
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.