Jarmuż w cieście piwnym
Lubella
Jarmuż w cieście piwnym to oryginalna propozycja, która zachwyci zarówno fanów warzyw, jak i miłośników chrupiących przekąsek. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na spotkaniach z przyjaciółmi lub rodziną, a także jako dodatek do większych dań. Połączenie delikatnie gorzkiego jarmużu z chrupiącym ciastem piwnym doskonale smakuje zarówno z odrobiną soku z cytryny, jak i sosem czosnkowym lub jogurtowym. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jarmuż w cieście piwnym to oryginalna propozycja, która zachwyci zarówno fanów warzyw, jak i miłośników chrupiących przekąsek. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na spotkaniach z przyjaciółmi lub rodziną, a także jako dodatek do większych dań. Połączenie delikatnie gorzkiego jarmużu z chrupiącym ciastem piwnym doskonale smakuje zarówno z odrobiną soku z cytryny, jak i sosem czosnkowym lub jogurtowym. Smacznego!
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
50 g jarmuż
280 ml piwo
125 g mąka pszenna lubella
400 ml olej do smażenia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
0.50 szt. cytryna
Przygotowanie
Liście jarmużu dokładnie umyć i osuszyć.
Piwo wymieszać z przesianą mąką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gotowe ciasto odstawić na 10 minut.
W międzyczasie rozgrzać olej w wysokiej patelni.
Każdy liść jarmużu dokładnie zanurzyć w cieście, a następnie delikatnie włożyć do rozgrzanego oleju.
Smażyć krótko na złocisty kolor z obu stron.
Usmażony jarmuż odsączyć na papierowym ręczniku.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.