Jarmuż w cieście piwnym

Lubella
Jarmuż w cieście piwnym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Jarmuż w cieście piwnym to oryginalna propozycja, która zachwyci zarówno fanów warzyw, jak i miłośników chrupiących przekąsek. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na spotkaniach z przyjaciółmi lub rodziną, a także jako dodatek do większych dań. Połączenie delikatnie gorzkiego jarmużu z chrupiącym ciastem piwnym doskonale smakuje zarówno z odrobiną soku z cytryny, jak i sosem czosnkowym lub jogurtowym. Smacznego!

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

50 g jarmuż

280 ml piwo

125 g mąka pszenna lubella

400 ml olej do smażenia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

0.50 szt. cytryna

Przygotowanie


Liście jarmużu dokładnie umyć i osuszyć.

Piwo wymieszać z przesianą mąką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gotowe ciasto odstawić na 10 minut.

W międzyczasie rozgrzać olej w wysokiej patelni.

Każdy liść jarmużu dokładnie zanurzyć w cieście, a następnie delikatnie włożyć do rozgrzanego oleju.

Smażyć krótko na złocisty kolor z obu stron.

Usmażony jarmuż odsączyć na papierowym ręczniku.

Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły