Japońskie pierożki gyoza

Lubella
Japońskie pierożki gyoza

1

0 / 0

Gyoza to japońskie pierożki, które stanowią idealne połączenie delikatnego ciasta i soczystego nadzienia. Są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Idealnie sprawdzą się na obiad. Można je serwować w towarzystwie sosu sojowego lub ulubionego dipu. Smacznego!

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Ciato

250 g mąka pszenna lubella

180 ml gorąca woda

1 szczyp. sól

Farsz

250 g mięso mielone wieprzowe

1 łyżka olej sezamowy

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. imbir tarty

0.50 łyżecz. papryka chilli

0.50 łyżecz. papryka wędzona

1 pęcz. szczypiorek

1 szczyp. pieprz i sól

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę z wodą i szczyptą soli, a następnie zagnieć ciasto. Odstaw je na około 30 minut, przykrywając wilgotną ściereczką.

2

W międzyczasie przygotuj farsz. W misce połącz mięso mielone, olej sezamowy, posiekany czosnek, starty imbir, sos sojowy, posiekany szczypiorek, paprykę wędzoną, paprykę chili, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.

3

Po 30 minutach podziel ciasto na małe kawałki i uformuj z nich kulki. Następnie rozwałkuj każdą kulkę na cienki placek.

4

Na środku każdego placka umieść łyżeczkę farszu. Złóż ciasto na pół, tworząc półksiężyc. Następnie złóż brzegi ciasta, aby utworzyć falkę.

5

Na patelni rozgrzej olej. Umieść pierożki gyoza na patelni i smaż z jednej strony, aż staną się złociste.

6

Dodaj do patelni niewielką ilość wody i przykryj. Gotuj na średnim ogniu przez około 8-10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i farsz będzie gotowy.

7

Gotowe pierożki gyoza posyp posiekanym szczypiorkiem i serwuj z sosem sojowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły