Japońskie naleśniki dorayaki z syropem czekoladowym

Kakao DecoMorreno
Japońskie naleśniki dorayaki z syropem czekoladowym

0

0 / 0

Dorayaki to tradycyjne japońskie naleśniki składające się z dwóch placuszków połączonych delikatnym nadzieniem. To idealny wybór zarówno na śniadanie na słodko, jak i przekąskę w ciągu dnia lub deser. Naleśniki są puszyste i wyjątkowo smaczne, a w połączeniu z kremowym nadzieniem z fasoli i czekoladowym sosem z pewnością zasmakuje fanom ciekawych kombinacji kulinarnych. Smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szt. jajko

100 g cukier

200 g mąka pszenna

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżka miód

150 ml mleko

Nadzienie

200 g pasta z fasoli anko

Syrop czekoladowy

100 g cukier

50 g woda

3 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

W misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Dodaj miód i miksuj dalej.

2

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj je do miski z masą jajeczną. Delikatnie wymieszaj.

3

Stopniowo dodawaj mleko, mieszając ciasto, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

4

Rozgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu. Wlej niewielką ilość ciasta na patelnię, rozprowadź je równomiernie i smaż z obu stron do zrumienienia. Powtórz ten krok, aż zużyjesz całe ciasto.

5

Gotowe naleśniki odstaw na bok, aby wystygły.

6

Przygotuj syrop czekoladowy: w rondlu wymieszaj cukier, wodę i kakao. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj masło i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

7

Nałóż pastę z fasoli anko na jednen z naleśników, a następnie przykryj drugim.

8

Polej naleśniki syropem czekoladowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły