Japońskie naleśniki dorayaki z syropem czekoladowym
Kakao DecoMorreno
Dorayaki to tradycyjne japońskie naleśniki składające się z dwóch placuszków połączonych delikatnym nadzieniem. To idealny wybór zarówno na śniadanie na słodko, jak i przekąskę w ciągu dnia lub deser. Naleśniki są puszyste i wyjątkowo smaczne, a w połączeniu z kremowym nadzieniem z fasoli i czekoladowym sosem z pewnością zasmakuje fanom ciekawych kombinacji kulinarnych. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
321
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Dorayaki to tradycyjne japońskie naleśniki składające się z dwóch placuszków połączonych delikatnym nadzieniem. To idealny wybór zarówno na śniadanie na słodko, jak i przekąskę w ciągu dnia lub deser. Naleśniki są puszyste i wyjątkowo smaczne, a w połączeniu z kremowym nadzieniem z fasoli i czekoladowym sosem z pewnością zasmakuje fanom ciekawych kombinacji kulinarnych. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szt. jajko
100 g cukier
200 g mąka pszenna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka miód
150 ml mleko
Nadzienie
200 g pasta z fasoli anko
Syrop czekoladowy
100 g cukier
50 g woda
3 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka masło
Przygotowanie
W misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Dodaj miód i miksuj dalej.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj je do miski z masą jajeczną. Delikatnie wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mleko, mieszając ciasto, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Rozgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu. Wlej niewielką ilość ciasta na patelnię, rozprowadź je równomiernie i smaż z obu stron do zrumienienia. Powtórz ten krok, aż zużyjesz całe ciasto.
Gotowe naleśniki odstaw na bok, aby wystygły.
Przygotuj syrop czekoladowy: w rondlu wymieszaj cukier, wodę i kakao. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj masło i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Nałóż pastę z fasoli anko na jednen z naleśników, a następnie przykryj drugim.
Polej naleśniki syropem czekoladowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
321
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.