Japońskie curry bread

Lubella
Japońskie curry bread

0

0 / 0

Curry bread to pyszne bułeczki pochodzące z japońskiej kuchni, które składają się z delikatnego ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym nadzieniem z curry. Są chrupiące z zewnątrz, a miękkie i wilgotne w środku — z pewnością zasmakują fanom domowych wypieków o intensywnym smaku. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch lub jako przekąska o każdej porze dnia.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.25 szkl. mąka tortowa lubella

50 g mąka chlebowa

1 łyżecz. sól

15 g cukier

1 ml mleko 3,2%

10 łyżecz. suche drożdże

10 g masło

1.50 szkl. japońskie curry

1 szt. jajko

1 szkl. panierka panko

1 l olej

Przygotowanie


1

W misce wymieszać obie mąki, sól, cukier oraz drożdże. W rondelku podgrzać delikatnie mleko, dodać masło i całość wlać do miski ze składnikami na ciasto. Wymieszać wszystko, tworząc kulę.

2

Stolnicę podsypać mąką. Przełożyć ciasto i wyrabiać do uzyskania sprężystej kuli. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

3

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

4

Po wyrośnięciu zważyć ciasto i podzielić na 8 jednakowych kulek. Każdy kawałek przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.

5

Każdą kulkę rozwałkować. Do środka dodać curry, a następnie dokładnie zlepić brzegi ciasta, formując bułeczkę.

6

Kulki zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce panko. Odstawić na stolnicę do ponownego wyrośnięcia.

7

W dużym rondelku lub na woku rozgrzać olej do 160°C. Chlebki smażyć z obu stron do złocistego koloru.

8

Gotowe chlebki odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły