Japońskie curry bread
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Japońskie curry bread](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712562679809.jpg&w=3840&q=75)
Curry bread to pyszne bułeczki pochodzące z japońskiej kuchni, które składają się z delikatnego ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym nadzieniem z curry. Są chrupiące z zewnątrz, a miękkie i wilgotne w środku — z pewnością zasmakują fanom domowych wypieków o intensywnym smaku. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch lub jako przekąska o każdej porze dnia.
0
0 / 0
Curry bread to pyszne bułeczki pochodzące z japońskiej kuchni, które składają się z delikatnego ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym nadzieniem z curry. Są chrupiące z zewnątrz, a miękkie i wilgotne w środku — z pewnością zasmakują fanom domowych wypieków o intensywnym smaku. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch lub jako przekąska o każdej porze dnia.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.25 szkl. mąka tortowa lubella
50 g mąka chlebowa
1 łyżecz. sól
15 g cukier
1 ml mleko 3,2%
10 łyżecz. suche drożdże
10 g masło
1.50 szkl. japońskie curry
1 szt. jajko
1 szkl. panierka panko
1 l olej
Przygotowanie
W misce wymieszać obie mąki, sól, cukier oraz drożdże. W rondelku podgrzać delikatnie mleko, dodać masło i całość wlać do miski ze składnikami na ciasto. Wymieszać wszystko, tworząc kulę.
Stolnicę podsypać mąką. Przełożyć ciasto i wyrabiać do uzyskania sprężystej kuli. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu zważyć ciasto i podzielić na 8 jednakowych kulek. Każdy kawałek przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
Każdą kulkę rozwałkować. Do środka dodać curry, a następnie dokładnie zlepić brzegi ciasta, formując bułeczkę.
Kulki zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce panko. Odstawić na stolnicę do ponownego wyrośnięcia.
W dużym rondelku lub na woku rozgrzać olej do 160°C. Chlebki smażyć z obu stron do złocistego koloru.
Gotowe chlebki odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu.