Japoński chlebek mleczny

Lubella
Japoński chlebek mleczny

0

0 / 0

Japoński chlebek mleczny idealnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z dżemem, masłem, twarożkiem, masłem orzechowym lub ulubionym smarowidłem. Jest wyjątkowo smaczny, maślany, miękki i puszysty. Idealnie sprawdzi się na śniadanie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom delikatnych wypieków.

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

315 g mąka poznańska lubella

225 ml mleko

50 g masło

2 łyżka cukier

1 szt. jajko

1 szt. żółtko

20 g drożdże świeże

1 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Do rondelka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy 35 g mąki. Podgrzewamy na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

2

Do miski kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować.

3

Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy żółtko, mleko z mąką i rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy do gładkiej konsystencji. Jeśli klei do rąk, dodajemy jeszcze mąki.

4

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w misce w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.

5

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

6

Gdy ciasto urośnie, zagniatamy je jeszcze raz. Foremkę na chleb smarujemy masłem i umieszczamy w niej ciasto. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

7

Wierzch chlebka smarujemy masłem. Foremkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.

8

Po wypieczeniu chlebka odstawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły