Japoński chlebek mleczny
Lubella
Japoński chlebek mleczny idealnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z dżemem, masłem, twarożkiem, masłem orzechowym lub ulubionym smarowidłem. Jest wyjątkowo smaczny, maślany, miękki i puszysty. Idealnie sprawdzi się na śniadanie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom delikatnych wypieków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
752
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Japoński chlebek mleczny idealnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z dżemem, masłem, twarożkiem, masłem orzechowym lub ulubionym smarowidłem. Jest wyjątkowo smaczny, maślany, miękki i puszysty. Idealnie sprawdzi się na śniadanie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom delikatnych wypieków.
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
315 g mąka poznańska lubella
225 ml mleko
50 g masło
2 łyżka cukier
1 szt. jajko
1 szt. żółtko
20 g drożdże świeże
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy 35 g mąki. Podgrzewamy na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy żółtko, mleko z mąką i rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy do gładkiej konsystencji. Jeśli klei do rąk, dodajemy jeszcze mąki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w misce w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Gdy ciasto urośnie, zagniatamy je jeszcze raz. Foremkę na chleb smarujemy masłem i umieszczamy w niej ciasto. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wierzch chlebka smarujemy masłem. Foremkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Po wypieczeniu chlebka odstawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
752
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.