Japoński chlebek mleczny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Japoński chlebek mleczny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1710338980776.jpg&w=3840&q=75)
Japoński chlebek mleczny idealnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z dżemem, masłem, twarożkiem, masłem orzechowym lub ulubionym smarowidłem. Jest wyjątkowo smaczny, maślany, miękki i puszysty. Idealnie sprawdzi się na śniadanie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom delikatnych wypieków.
0
0 / 0
Japoński chlebek mleczny idealnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z dżemem, masłem, twarożkiem, masłem orzechowym lub ulubionym smarowidłem. Jest wyjątkowo smaczny, maślany, miękki i puszysty. Idealnie sprawdzi się na śniadanie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom delikatnych wypieków.
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
315 g mąka poznańska lubella
225 ml mleko
50 g masło
2 łyżka cukier
1 szt. jajko
1 szt. żółtko
20 g drożdże świeże
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy 35 g mąki. Podgrzewamy na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy żółtko, mleko z mąką i rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy do gładkiej konsystencji. Jeśli klei do rąk, dodajemy jeszcze mąki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w misce w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Gdy ciasto urośnie, zagniatamy je jeszcze raz. Foremkę na chleb smarujemy masłem i umieszczamy w niej ciasto. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wierzch chlebka smarujemy masłem. Foremkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Po wypieczeniu chlebka odstawiamy do ostygnięcia w piekarniku.