Jambalaya a'la nowoorleańska
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Jambalaya a'la nowoorleańska](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973365118.jpeg&w=3840&q=75)
Prosto z Nowego Orleanu
1
0 / 0
Prosto z Nowego Orleanu
19
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 wino białe wytrawne
600 rosół drobiowy
1 łyżecz. kumin
500 g pierś kurczaka
100 g szynka wiejska
200 g ryż długoziarnisty
150 g boczek
1 szt. seler naciowy
1 szt. papryczka chili
1 szt. cebula dymka
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. sól, pieprz
1 szt. papryka czerwona
2 łyżka oliwa
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka nać pietruszki
2 łyżka masło
0.50 łyżecz. papryczka chili
Przygotowanie
Mieso pokroic w kostke, boczek i szynke w niewielkie plasterki. Na patelnie wrzucic boczek i przyrumienic go, wytopic. Zdjać z patelni. Na patelnie na tłuszcz z boczku dodac mieso z kurczaka, podsmażyc, dodac masło i oliwe, podgrzać, dodac pokrojona w kostke cebule, czosnek, starty seler naciowy, papryke pokrojona w paski i drobno posiekana papryczke chilli. Podsmażyc chwile zeby cebula sie zeszkliła. Wrzucic ponowie boczek. Zalac winem, zagotowac, dolac bulionu, doprawic pieprzem, sola, kuminem, chilli w proszku, dac koncetrat pomidorowy i wsypac ryz. Zamieszac. Przykryc i neich sie dusi az ryz wchlonie prwei cały płyn. Co jakis czas naelzy zamieszac. Na 5 minut przed końcem dac szynke oraz drobno posiekana zielona czesc dymki i natke. Gdy jambalaya zgestnieje jest gtowa do jedzenia. Mozna podac sos tabasco jesli ktos lubi bardzo pikantnie jesc.
A jesli macie pod reka krewetki krolewskie to rowzniez po umyciu ich mozna je dodac na sam konie na 5 minut przed koncem gotowania