Jambalaya a'la nowoorleańska

m7
Jambalaya a'la nowoorleańska

1

0 / 0

Prosto z Nowego Orleanu

19

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 wino białe wytrawne

600 rosół drobiowy

1 łyżeczka kumin

500 g pierś kurczaka

100 g szynka wiejska

200 g ryż długoziarnisty

150 g boczek

1 szt. seler naciowy

1 szt. papryczka chili

1 szt. cebula dymka

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. sól, pieprz

1 szt. papryka czerwona

2 łyżka oliwa

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka nać pietruszki

2 łyżka masło

0.50 łyżeczka papryczka chili

Przygotowanie


1

Mieso pokroic w kostke, boczek i szynke w niewielkie plasterki. Na patelnie wrzucic boczek i przyrumienic go, wytopic. Zdjać z patelni. Na patelnie na tłuszcz z boczku dodac mieso z kurczaka, podsmażyc, dodac masło i oliwe, podgrzać, dodac pokrojona w kostke cebule, czosnek, starty seler naciowy, papryke pokrojona w paski i drobno posiekana papryczke chilli. Podsmażyc chwile zeby cebula sie zeszkliła. Wrzucic ponowie boczek. Zalac winem, zagotowac, dolac bulionu, doprawic pieprzem, sola, kuminem, chilli w proszku, dac koncetrat pomidorowy i wsypac ryz. Zamieszac. Przykryc i neich sie dusi az ryz wchlonie prwei cały płyn. Co jakis czas naelzy zamieszac. Na 5 minut przed końcem dac szynke oraz drobno posiekana zielona czesc dymki i natke. Gdy jambalaya zgestnieje jest gtowa do jedzenia. Mozna podac sos tabasco jesli ktos lubi bardzo pikantnie jesc.

2

A jesli macie pod reka krewetki krolewskie to rowzniez po umyciu ich mozna je dodac na sam konie na 5 minut przed koncem gotowania

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły