Example thumb
1

Składniki

150 Mililitrów
wino białe wytrawne
600 Mililitrów
Rosół drobiowy
1 Łyżeczka
Kumin
500 Gramów
pierś kurczaka
100 Gramów
Szynka wiejska
200 Gramów
Ryż długoziarnisty
150 Gramów
boczek
1 Sztuka
seler naciowy
1 Sztuka
Papryczka chili
1 Sztuka
cebula dymka
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Sztuka
sól, pieprz
1 Sztuka
papryka czerwona
2 Łyżki
oliwa
1 Łyżka
koncentrat pomidorowy
2 Łyżki
nać pietruszki
2 Łyżki
masło
0.5 Łyżeczki
Papryczka chili
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mieso pokroic w kostke, boczek i szynke w niewielkie plasterki. Na patelnie wrzucic boczek i przyrumienic go, wytopic. Zdjać z patelni. Na patelnie na tłuszcz z boczku dodac mieso z kurczaka, podsmażyc, dodac masło i oliwe, podgrzać, dodac pokrojona w kostke cebule, czosnek, starty seler naciowy, papryke pokrojona w paski i drobno posiekana papryczke chilli. Podsmażyc chwile zeby cebula sie zeszkliła. Wrzucic ponowie boczek. Zalac winem, zagotowac, dolac bulionu, doprawic pieprzem, sola, kuminem, chilli w proszku, dac koncetrat pomidorowy i wsypac ryz. Zamieszac. Przykryc i neich sie dusi az ryz wchlonie prwei cały płyn. Co jakis czas naelzy zamieszac. Na 5 minut przed końcem dac szynke oraz drobno posiekana zielona czesc dymki i natke. Gdy jambalaya zgestnieje jest gtowa do jedzenia. Mozna podac sos tabasco jesli ktos lubi bardzo pikantnie jesc.
  2. A jesli macie pod reka krewetki krolewskie to rowzniez po umyciu ich mozna je dodac na sam konie na 5 minut przed koncem gotowania

Opis

Prosto z Nowego Orleanu

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!