Jajko sadzone w awokado

EkspertOdKuchni
Jajko sadzone w awokado

0

0 / 0

Jeżeli szukasz smacznego i pożywnego pomysłu na szybkie śniadanie, koniecznie poznaj przepis na jajko sadzone w awokado. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe rozwiązania kulinarne. To także doskonała propozycja dla wegetarian oraz osób będących na diecie niskowęglowodanowej. Co więcej, przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione przyprawy lub dodatki np. świeże zioła. Życzymy smacznego!

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. awokado

2 szt. jajko

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 szczyp. papryka czerwona słodka

Przygotowanie


1

Awokado przekrawamy wzdłuż, i wyciągamy pestkę. W miejsce pestki wydrążamy za pomocą łyżeczki większy dołek.

2

Awokado doprawiamy według uznania. Surowe jajko wbijamy do awokado.

3

Do rozgrzanego piekarnika na 180°C wkładamy awokado i pieczemy około 20 minut do momentu, aż jajko się zetnie.

4

Jajko sadzone w awokado posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy według uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

256

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły