Jajka z pastą sardynkową

elka87
Jajka z pastą sardynkową

0

0 / 0

Jajka z pastą sardynkową to prosta przekąska, która idealnie sprawdzi się świąteczny stół, przyjęcie czy szybką kolację. Kremowa pasta z sardynkami, wzbogacona odrobiną czosnku, cytryny i świeżych ziół, doskonale komponuje się z delikatnym smakiem jajek. Życzymy smacznego!

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. jaja kurze całe

100 g sardynki w puszce

1 łyżka koperek ogrodowy

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 łyżka musztarda dijon

2 łyżka majonez

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Jajka ugotuj na twardo (około 8–10 minut). Po ugotowaniu przełóż je do zimnej wody, aby łatwiej je obrać.

2

Sardynki odsącz z oleju i przełóż do miski. Rozdrobnij je widelcem na gładką masę.

3

Dodaj majonez, musztardę dijon, sok z cytryny oraz drobno posiekany czosnek.

4

Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.

5

Obierz jajka, przetnij każde wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka.

6

Żółtka dodaj do pasty sardynkowej i dokładnie wymieszaj.

7

Białka ułóż na talerzu i wypełnij je przygotowaną pastą sardynkową. Użyj łyżeczki lub rękawa cukierniczego, jeśli zależy Ci na efektownej prezentacji.

8

Udekoruj każde jajko koperkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

277

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły