Jajka z pastą sardynkową

elka87
Jajka z pastą sardynkową

Średnia 0 / 0

Oceń!

Jajka z pastą sardynkową to prosta przekąska, która idealnie sprawdzi się świąteczny stół, przyjęcie czy szybką kolację. Kremowa pasta z sardynkami, wzbogacona odrobiną czosnku, cytryny i świeżych ziół, doskonale komponuje się z delikatnym smakiem jajek. Życzymy smacznego!

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. jaja kurze całe

100 g sardynki w puszce

1 łyżka koperek ogrodowy

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 łyżka musztarda dijon

2 łyżka majonez

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


Jajka ugotuj na twardo (około 8–10 minut). Po ugotowaniu przełóż je do zimnej wody, aby łatwiej je obrać.

Sardynki odsącz z oleju i przełóż do miski. Rozdrobnij je widelcem na gładką masę.

Dodaj majonez, musztardę dijon, sok z cytryny oraz drobno posiekany czosnek.

Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.

Obierz jajka, przetnij każde wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka.

Żółtka dodaj do pasty sardynkowej i dokładnie wymieszaj.

Białka ułóż na talerzu i wypełnij je przygotowaną pastą sardynkową. Użyj łyżeczki lub rękawa cukierniczego, jeśli zależy Ci na efektownej prezentacji.

Udekoruj każde jajko koperkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

277

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły