Jajka w sosie koperkowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Jajka w sosie koperkowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975927469.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne jajka w sosie koperkowym + ziemniaczki = pyszny obiad.
1
0 / 0
Pyszne jajka w sosie koperkowym + ziemniaczki = pyszny obiad.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 śmietana 30%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 szkl. woda zimna
4 szt. białko jaja kurzego
1 szt. koper ogrodowy
1 szt. bulion drobiowy
2 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Jaja ugotować na twardo.
W tym czasie podgrzać pół litra wody, dodać kostkę bulionową. Koperek drobno posiekać.
Gdy bulion się zagotuje, dodać większą połowę posiekanego koperku i gotować na małym ogniu ok. 40 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę (wcześniej do kubka należy dodać parę łyżek wywaru, aby śmietana się nie ścięła). Gotować przez chwilę. W między czasie przygotować zawiesinę z pół szklanki zimnej wody i 2 łyżek mąki. Wlewać do sosu.
Zagotować często mieszając, aby sos się nie przypalił. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać resztę koperku. Jaja obrać ze skorupki i włożyć do sosu. Podawać z ziemniaczkami i surówką.