Jajka w sosie koperkowym

m7
Jajka w sosie koperkowym

1

0 / 0

Pyszne jajka w sosie koperkowym + ziemniaczki = pyszny obiad.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 śmietana 30%

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

0.50 szkl. woda zimna

4 szt. białko jaja kurzego

1 szt. koper ogrodowy

1 szt. bulion drobiowy

2 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Jaja ugotować na twardo.

2

W tym czasie podgrzać pół litra wody, dodać kostkę bulionową. Koperek drobno posiekać.

3

Gdy bulion się zagotuje, dodać większą połowę posiekanego koperku i gotować na małym ogniu ok. 40 minut.

4

Po tym czasie dodać śmietanę (wcześniej do kubka należy dodać parę łyżek wywaru, aby śmietana się nie ścięła). Gotować przez chwilę. W między czasie przygotować zawiesinę z pół szklanki zimnej wody i 2 łyżek mąki. Wlewać do sosu.

5

Zagotować często mieszając, aby sos się nie przypalił. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać resztę koperku. Jaja obrać ze skorupki i włożyć do sosu. Podawać z ziemniaczkami i surówką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

275

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły