Jajka w sosie koperkowym
m7
Pyszne jajka w sosie koperkowym + ziemniaczki = pyszny obiad.
0
0 / 0
Pyszne jajka w sosie koperkowym + ziemniaczki = pyszny obiad.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 śmietana 30%
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
0.50 szkl. woda zimna
4 szt. białko jaja kurzego
1 szt. koper ogrodowy
1 szt. bulion drobiowy
2 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Jaja ugotować na twardo.
W tym czasie podgrzać pół litra wody, dodać kostkę bulionową. Koperek drobno posiekać.
Gdy bulion się zagotuje, dodać większą połowę posiekanego koperku i gotować na małym ogniu ok. 40 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę (wcześniej do kubka należy dodać parę łyżek wywaru, aby śmietana się nie ścięła). Gotować przez chwilę. W między czasie przygotować zawiesinę z pół szklanki zimnej wody i 2 łyżek mąki. Wlewać do sosu.
Zagotować często mieszając, aby sos się nie przypalił. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać resztę koperku. Jaja obrać ze skorupki i włożyć do sosu. Podawać z ziemniaczkami i surówką.