Jajka w koszulkach w sosie szczypiorkowym

m7
Jajka w koszulkach w sosie szczypiorkowym

0

0 / 0

Lubię jajka w każdej postaci, toteż chętnie skorzystałam z przepisu na Jajka w koszulkach, które notabene robiłam po raz pierwszy;) Do tego podałam sos szczypiorkowy, ale można je polać sosem koperkowym lub musztardowym.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. cukier

1 łyżecz. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżecz. sok z cytryny

1 l woda

5 szt. jaja kurze całe

1 łyżka ocet

2 łyżka mleko uht 3,2%

2 łyżka szczypiorek

0.50 szkl. śmietana 18%

Przygotowanie


1

Jaja umyć, osuszyć. W niskim szerokim rondlu zagotować wodę z dodatkiem soli i octu. Kolejno wylewać zawartość jaj do filiżanki, a następnie do wrzątku przechylając filiżankę tuż nad powierzchnią wody. Gotować jednocześnie nie więcej niż 4 jaja w przykrytym rondlu przez ok. 3-4 min.

2

Ugotowane jaja wyjmować z wody łyżką cedzakową. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu w sosach: szczypiorkowym, koperkowym, musztardowym, pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym lub śmietanowym.

3

Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem, podgrzewać, dodając powoli śmietanę. Gdy zawrze, odstawić, dodać szczypiorek, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podawać do jaj gotowanych w koszulkach i sztuki mięsa.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły