Jajka w koszulkach w sosie szczypiorkowym
m7
0
0 / 0
Lubię jajka w każdej postaci, toteż chętnie skorzystałam z przepisu na Jajka w koszulkach, które notabene robiłam po raz pierwszy;) Do tego podałam sos szczypiorkowy, ale można je polać sosem koperkowym lub musztardowym.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. cukier
1 łyżeczka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżeczka sok z cytryny
1 l woda
5 szt. jaja kurze całe
1 łyżka ocet
2 łyżka mleko uht 3,2%
2 łyżka szczypiorek
0.50 szkl. śmietana 18%
Przygotowanie
Jaja umyć, osuszyć. W niskim szerokim rondlu zagotować wodę z dodatkiem soli i octu. Kolejno wylewać zawartość jaj do filiżanki, a następnie do wrzątku przechylając filiżankę tuż nad powierzchnią wody. Gotować jednocześnie nie więcej niż 4 jaja w przykrytym rondlu przez ok. 3-4 min.
Ugotowane jaja wyjmować z wody łyżką cedzakową. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu w sosach: szczypiorkowym, koperkowym, musztardowym, pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym lub śmietanowym.
Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem, podgrzewać, dodając powoli śmietanę. Gdy zawrze, odstawić, dodać szczypiorek, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podawać do jaj gotowanych w koszulkach i sztuki mięsa.