Jajka w kolorowym sosie

m7
Jajka w kolorowym sosie

0

0 / 0

Przepis pochodzi z książki hanny szymanderskiej pt. "jaja w roli głównej".

12

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 kostka kostka bulionowa

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. nać pietruszki

1 szt. szczypiorek

1 szt. kukurydza konserwowa

2 łyżka masło

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

3 łyżka musztarda

20 dag. szynki

5 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Jaja ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki. Rozgrzany tłuszcz połączyć z mąką, rozprowadzić dwiema szklankami wody, doprawić sos kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować.

2

Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, szczypiorek i pietruszkę posiekać (kilka gałązek pietruszki odłożyć). Z

3

Zieleninę, kukurydzę oraz wędlinę i musztardę wymieszać z sosem, doprawić solą smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Gotowy sos przelać na półmisek, ułożyć w nim połówki jaj. Przybrać szczypiorkiem i gałązkami natki pietruszki. Tak przygotowane jaja można też posypać żółtym serem, zapiec i podawać jako gorącą przekąskę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

321

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły