Jajka w kolorowym sosie
m7
Przepis pochodzi z książki hanny szymanderskiej pt. "jaja w roli głównej".
Wartości odżywcze na porcję
Energia
321
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis pochodzi z książki hanny szymanderskiej pt. "jaja w roli głównej".
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 kostka kostka bulionowa
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. nać pietruszki
1 szt. szczypiorek
1 szt. kukurydza konserwowa
2 łyżka masło
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
3 łyżka musztarda
20 dag. szynki
5 dag. ser żółty
Przygotowanie
Jaja ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki. Rozgrzany tłuszcz połączyć z mąką, rozprowadzić dwiema szklankami wody, doprawić sos kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować.
Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, szczypiorek i pietruszkę posiekać (kilka gałązek pietruszki odłożyć). Z
Zieleninę, kukurydzę oraz wędlinę i musztardę wymieszać z sosem, doprawić solą smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Gotowy sos przelać na półmisek, ułożyć w nim połówki jaj. Przybrać szczypiorkiem i gałązkami natki pietruszki. Tak przygotowane jaja można też posypać żółtym serem, zapiec i podawać jako gorącą przekąskę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
321
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.