Jajka sadzone w papryce z chorizo

Kotlin
Jajka sadzone w papryce z chorizo

2

0 / 0

Jajka sadzone w papryce z chorizo to proste, ale efektowne danie, które idealnie pasuje na śniadanie i z pewnością przypadnie do gustu fanom kolorowych i wyrazistych połączeń kulinarnych. Czerwone pierścienie z papryki świetnie sprawdzają się w roli foremki na jajko, przez co całość nie tylko pysznie smakuje, ale świetnie prezentuje się na talerzu. W połączeniu z wyrazistą kiełbasą chorizo i świeżym szczypiorkiem zaspokoi głód i doda energii na cały dzień. Całość możemy serwować zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ketchupu. Życzymy smacznego!

8

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. jajka kurze

1 szt. papryka czerwona

0.50 szt. cebula czerwona

4 plaster chorizo

1 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. masło klarowane do smażenia

1 pęcz. szczypiorek do posypania

Przygotowanie


1

Czerwoną cebulę kroimy w piórka, chorizo w paski i podsmażamy na maśle klarowanym.

2

Paprykę kroimy w krążki i usuwamy gniazda nasienne.

3

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, kładziemy krążki papryki i do środka wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Smażymy do momentu, aż góra jajka się zetnie. Możemy przykryć pokrywką, aby przyspieszyć proces.

4

Jajka sadzone w papryce posypujemy szczypiorkiem i podajemy na podsmażonej cebuli i chorizo.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

544

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

221

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły