Jajka po turecku
EkspertOdKuchni
Jajka po turecku to danie kuchni śródziemnomorskiej, składające się z jajek gotowanych w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli i czosnku oraz przypraw, takich jak sól, pieprz i oregano. Gotuje się je na małym ogniu, aż białka zetną się, a żółtka pozostaną płynne. Jajka po turecku podaje się zazwyczaj z chlebem lub bagietką. Jest to prosta i smaczna potrawa, która nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.
0
0 / 0
Jajka po turecku to danie kuchni śródziemnomorskiej, składające się z jajek gotowanych w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli i czosnku oraz przypraw, takich jak sól, pieprz i oregano. Gotuje się je na małym ogniu, aż białka zetną się, a żółtka pozostaną płynne. Jajka po turecku podaje się zazwyczaj z chlebem lub bagietką. Jest to prosta i smaczna potrawa, która nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
6 łyżka jogurt grecki
2 łyżeczka sok z cytryny
1 łyżka ocet
0.50 łyżeczka płatki chilli
1 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Do jogurtu greckiego dodaj sok z cytryny, ząbek czosnku (posiekany bądź przeciśnięty przez praskę), sól i pieprz. Przełóż jogurt do miseczki.
W rondelku zagotuj wodę z octem. Gdy woda będzie się gotowała, za pomocą łyżki zrób wir w garnku i wbij jajka do wody.
Gotuj jajka na małym ogniu tak, żeby białko się ścięło, a żółtko było płynne. Gdy jajka będą gotowe, wyciągnij je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru wody.
Na małej patelni rozpuść masło i połóż je na pieczywie, aby zrobić chrupkie grzanki. Podsmaż je z jednej i drugiej strony.
Gotowe jajka przełóż na jogurt i posyp płatkami chili. Podawaj je z grzankami.