Jajka po turecku

EkspertOdKuchni
Jajka po turecku

0

0 / 0

Jajka po turecku to danie kuchni śródziemnomorskiej, składające się z jajek gotowanych w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli i czosnku oraz przypraw, takich jak sól, pieprz i oregano. Gotuje się je na małym ogniu, aż białka zetną się, a żółtka pozostaną płynne. Jajka po turecku podaje się zazwyczaj z chlebem lub bagietką. Jest to prosta i smaczna potrawa, która nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

6 łyżka jogurt grecki

2 łyżecz. sok z cytryny

1 łyżka ocet

0.50 łyżecz. płatki chilli

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Do jogurtu greckiego dodaj sok z cytryny, ząbek czosnku (posiekany bądź przeciśnięty przez praskę), sól i pieprz. Przełóż jogurt do miseczki.

2

W rondelku zagotuj wodę z octem. Gdy woda będzie się gotowała, za pomocą łyżki zrób wir w garnku i wbij jajka do wody.

3

Gotuj jajka na małym ogniu tak, żeby białko się ścięło, a żółtko było płynne. Gdy jajka będą gotowe, wyciągnij je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru wody.

4

Na małej patelni rozpuść masło i połóż je na pieczywie, aby zrobić chrupkie grzanki. Podsmaż je z jednej i drugiej strony.

5

Gotowe jajka przełóż na jogurt i posyp płatkami chili. Podawaj je z grzankami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

95

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

5

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły