Jajka po ranczersku

kontakt_1
Jajka po ranczersku

0

0 / 0

Huevos rancheros, czyli meksykański pomysł na pyszne śniadanie z jajkami w roli głównej. Jajka sadzone podane na tortilli, uzupełniamy podsmażoną papryką, pomidorami oraz czerwoną cebulą. To jedno z najsmaczniejszych i najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, idealne zarówno na śniadanie, jak i na leniwy brunch. Z pewnością zachwycą fanów kuchni tex-mex, jak i tych, którzy po prostu szukają ciekawego pomysłu na jajka w nowym wydaniu.

13

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. jaja

2 szt. tortilla

2 szt. pomidor

0.50 szt. czerwona cebula

1 szt. awokado

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. papryczka chili

0.50 łyżecz. kumin

0.50 łyżecz. papryka wędzona

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. olej do smażenia

1 szt. limonka

1 pęcz. szczypiorek

Przygotowanie


1

Na małej patelni rozgrzej odrobinę oleju.

2

Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i chili – smaż 2–3 minuty.

3

Dodaj pokrojone pomidory, kumin, paprykę. Gotuj ok. 10–15 minut, aż sos zgęstnieje.

4

Dopraw solą i pieprzem.

5

Podgrzej na suchej patelni lub lekko podsmaż na oleju, aż będą złociste i elastyczne (lub lekko chrupiące na brzegach).

6

Usmaż jajka sadzone na małej ilości oleju – białko ścięte, żółtko płynne.

7

Awokado pokrój na plasterki lub cząstki.

8

Skrop sokiem z limonki i lekko posól.

9

Na talerzu ułóż tortillę.

10

Rozsmaruj 2–3 łyżki salsy pomidorowej.

11

Na środku połóż jajko sadzone.

12

Ułóż kilka plasterków awokado obok lub częściowo na jajku.

13

Posyp świeżą kolendrą lub szczypiorkiem i skop sokiem z limonki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

499

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

80

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły