Jajka po ranczersku
kontakt_1
0
0 / 0
Huevos rancheros, czyli meksykański pomysł na pyszne śniadanie z jajkami w roli głównej. Jajka sadzone podane na tortilli, uzupełniamy podsmażoną papryką, pomidorami oraz czerwoną cebulą.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. placki tortilla
1 szt. papryka czerwona
1 szt. czerwona cebula
1 szt. pomidor
1 szcz. szczypiorek
1 łyżeczka masło
1 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno w kostkę. Pomidora obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Na patelni na maśle podsmażamy najpierw cebulkę, następnie dodajemy paprykę, a gdy zmięknie dorzucamy pokrojonego pomidora.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. W podsmażonych warzywach robimy dołeczki i wbijamy w nie jajka.
Smażymy tak długo, aż jajka będą miały odpowiedni dla nas stopień ścięcia. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni i przekładamy ją na talerz.
Na wierzch tortilli przekładamy delikatnie warzywa z jajkami, uważając aby jajka się nie rozlały. Całość posypujemy szczypiorkiem.