Jajka po ranczersku

kontakt_1

Huevos rancheros, czyli meksykański pomysł na pyszne śniadanie z jajkami w roli głównej. Jajka sadzone podane na tortilli, uzupełniamy podsmażoną papryką, pomidorami oraz czerwoną cebulą. To jedno z najsmaczniejszych i najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, idealne zarówno na śniadanie, jak i na leniwy brunch. Z pewnością zachwycą fanów kuchni tex-mex, jak i tych, którzy po prostu szukają ciekawego pomysłu na jajka w nowym wydaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
499
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Huevos rancheros, czyli meksykański pomysł na pyszne śniadanie z jajkami w roli głównej. Jajka sadzone podane na tortilli, uzupełniamy podsmażoną papryką, pomidorami oraz czerwoną cebulą. To jedno z najsmaczniejszych i najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, idealne zarówno na śniadanie, jak i na leniwy brunch. Z pewnością zachwycą fanów kuchni tex-mex, jak i tych, którzy po prostu szukają ciekawego pomysłu na jajka w nowym wydaniu.
13
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. jaja
2 szt. tortilla
2 szt. pomidor
0.50 szt. czerwona cebula
1 szt. awokado
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. papryczka chili
0.50 łyżecz. kumin
0.50 łyżecz. papryka wędzona
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. olej do smażenia
1 szt. limonka
1 pęcz. szczypiorek
Przygotowanie
Na małej patelni rozgrzej odrobinę oleju.
Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i chili – smaż 2–3 minuty.
Dodaj pokrojone pomidory, kumin, paprykę. Gotuj ok. 10–15 minut, aż sos zgęstnieje.
Dopraw solą i pieprzem.
Podgrzej na suchej patelni lub lekko podsmaż na oleju, aż będą złociste i elastyczne (lub lekko chrupiące na brzegach).
Usmaż jajka sadzone na małej ilości oleju – białko ścięte, żółtko płynne.
Awokado pokrój na plasterki lub cząstki.
Skrop sokiem z limonki i lekko posól.
Na talerzu ułóż tortillę.
Rozsmaruj 2–3 łyżki salsy pomidorowej.
Na środku połóż jajko sadzone.
Ułóż kilka plasterków awokado obok lub częściowo na jajku.
Posyp świeżą kolendrą lub szczypiorkiem i skop sokiem z limonki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
499
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.