Jajka po ranczersku

kontakt_1
Jajka po ranczersku

0

0 / 0

Huevos rancheros, czyli meksykański pomysł na pyszne śniadanie z jajkami w roli głównej. Jajka sadzone podane na tortilli, uzupełniamy podsmażoną papryką, pomidorami oraz czerwoną cebulą.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. placki tortilla

1 szt. papryka czerwona

1 szt. czerwona cebula

1 szt. pomidor

1 szcz. szczypiorek

1 łyżeczka masło

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno w kostkę. Pomidora obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Na patelni na maśle podsmażamy najpierw cebulkę, następnie dodajemy paprykę, a gdy zmięknie dorzucamy pokrojonego pomidora.

2

Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. W podsmażonych warzywach robimy dołeczki i wbijamy w nie jajka.

3

Smażymy tak długo, aż jajka będą miały odpowiedni dla nas stopień ścięcia. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni i przekładamy ją na talerz.

4

Na wierzch tortilli przekładamy delikatnie warzywa z jajkami, uważając aby jajka się nie rozlały. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły