Jajka po ranczersku

kontakt_1
Jajka po ranczersku

Średnia 0 / 0

Oceń!

Huevos rancheros, czyli meksykański pomysł na pyszne śniadanie z jajkami w roli głównej. Jajka sadzone podane na tortilli, uzupełniamy podsmażoną papryką, pomidorami oraz czerwoną cebulą. To jedno z najsmaczniejszych i najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, idealne zarówno na śniadanie, jak i na leniwy brunch. Z pewnością zachwycą fanów kuchni tex-mex, jak i tych, którzy po prostu szukają ciekawego pomysłu na jajka w nowym wydaniu.

13

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. jaja

2 szt. tortilla

2 szt. pomidor

0.50 szt. czerwona cebula

1 szt. awokado

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. papryczka chili

0.50 łyżecz. kumin

0.50 łyżecz. papryka wędzona

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. olej do smażenia

1 szt. limonka

1 pęcz. szczypiorek

Przygotowanie


Na małej patelni rozgrzej odrobinę oleju.

Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i chili – smaż 2–3 minuty.

Dodaj pokrojone pomidory, kumin, paprykę. Gotuj ok. 10–15 minut, aż sos zgęstnieje.

Dopraw solą i pieprzem.

Podgrzej na suchej patelni lub lekko podsmaż na oleju, aż będą złociste i elastyczne (lub lekko chrupiące na brzegach).

Usmaż jajka sadzone na małej ilości oleju – białko ścięte, żółtko płynne.

Awokado pokrój na plasterki lub cząstki.

Skrop sokiem z limonki i lekko posól.

Na talerzu ułóż tortillę.

Rozsmaruj 2–3 łyżki salsy pomidorowej.

Na środku połóż jajko sadzone.

Ułóż kilka plasterków awokado obok lub częściowo na jajku.

Posyp świeżą kolendrą lub szczypiorkiem i skop sokiem z limonki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

499

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

80

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły