Jajka po meksykańsku
Łowicz
Jajka po meksykańsku, znane również jako huevos rancheros, to pyszne danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które łączy w sobie jajka, pomidory, czerwoną fasolę, chili i aromatyczne dodatki. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Jajka po meksykańsku doskonale sprawdzą się na śniadanie, brunch lub kolację i przypadną do gustu każdemu, kto ceni sobie wyraziste i pożywne dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1821
kcal
Białka
115
gram
Węglowodany
280
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Jajka po meksykańsku, znane również jako huevos rancheros, to pyszne danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które łączy w sobie jajka, pomidory, czerwoną fasolę, chili i aromatyczne dodatki. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Jajka po meksykańsku doskonale sprawdzą się na śniadanie, brunch lub kolację i przypadną do gustu każdemu, kto ceni sobie wyraziste i pożywne dania.
13
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 szt. jajka kurze
1 puszka puszka pomidorów krojonych łowicz
1 puszka fasola czerwona
1 szt. czerwona cebula
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. papryczka chili
1 łodyga kolendra
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. papryka ostra mielona
1 szczyp. cukier
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Cebulę czerwoną kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów, pół puszki czerwonej fasoli i pokrojoną drobno paprykę chili. Wszystko razem dusimy.
Pomidory doprawiamy przyprawami i dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i wbijamy jajka.
Patelnię przykrywamy przykrywką, zmniejszamy moc palnika i dusimy, aż do ścięcia się białek.
Jajka po meksykańsku przekładamy na talerz i posypujemy kolendrą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1821
kcal
Białka
115
gram
Węglowodany
280
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.