Jajka po meksykańsku

Łowicz
Jajka po meksykańsku

1

0 / 0

Jajka po meksykańsku, znane również jako huevos rancheros, to pyszne danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które łączy w sobie jajka, pomidory, czerwoną fasolę, chili i aromatyczne dodatki. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Jajka po meksykańsku doskonale sprawdzą się na śniadanie, brunch lub kolację i przypadną do gustu każdemu, kto ceni sobie wyraziste i pożywne dania.

13

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

3 szt. jajka kurze

1 pusz. puszka pomidorów krojonych łowicz

1 pusz. fasola czerwona

1 szt. czerwona cebula

3 szt. ząbki czosnku

1 szt. papryczka chili

1 łod. kolendra

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz czarny

1 szcz. papryka ostra mielona

1 szcz. cukier

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Cebulę czerwoną kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze przez chwilę.

2

Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów, pół puszki czerwonej fasoli i pokrojoną drobno paprykę chili. Wszystko razem dusimy.

3

Pomidory doprawiamy przyprawami i dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i wbijamy jajka.

4

Patelnię przykrywamy przykrywką, zmniejszamy moc palnika i dusimy, aż do ścięcia się białek.

5

Jajka po meksykańsku przekładamy na talerz i posypujemy kolendrą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły