Jajka po florencku

EkspertOdKuchni
Jajka po florencku

0

0 / 0

Jajka po florencku to klasyczne danie śniadaniowe, które zachwyca połączeniem delikatnych jajek w koszulce ze szpinakiem i aksamitnym sosem holenderskim. To jeden z wariantów słynnych jajek benedyktyńskich, gdzie szpinak zastępuje tradycyjną szynkę lub boczek. Idealnie nadaje się na eleganckie śniadanie lub brunch, ale może być również podane jako lekki lunch. Jajka po florencku to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które zachwyci każdego miłośnika klasycznej kuchni.

11

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 szt. jajka kurze

200 g szpinak świeży

2 łyżka masło

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

100 g masło klarowane

3 szt. żółtka

1 łyżka sok z cytryny

1 l woda

1 łyżka ocet

Przygotowanie


1

Umyj dokładnie szpinak i osusz.

2

Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekany czosnek. Dodaj szpinak i smaż na średnim ogniu, aż zwiędnie (około 3-4 minuty).

3

Dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Odstaw na bok.

4

W garnku zagotuj wodę. Dodaj ocet. Zmniejsz ogień tak, aby woda ledwo się gotowała.

5

Wbij jajko do małej miseczki. Delikatnie mieszaj wodę, tworząc wir, i wlej jajko w sam środek wiru.

6

Gotuj jajko przez około 3-4 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

7

Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć wodę. Powtórz z pozostałymi jajkami.

8

Rozpuść masło klarowane i trzymaj je ciepłe.

9

W metalowej misce ubij żółtka z sokiem z cytryny.

10

Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą, tworząc kąpiel wodną.

11

Ubijaj żółtka, aż zgęstnieją i będą miały jasny kolor. Powoli wlewaj ciepłe masło klarowane, ciągle ubijając, aż sos będzie gładki i kremowy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

12

Bułkę przekrój na pół, dodaj smażony szpinak, następnie jajko w koszulce i polej sosem holenderskim.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły