Jajka po bombajsku

EkspertOdKuchni
Jajka po bombajsku

0

0 / 0

Jajka po bombajsku to pyszne danie zainspirowane kuchnią indyjską. To pikantne i aromatyczne jajka gotowane w gęstym sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw i ziół. Stanowią doskonałą alternatywę dla szakszuki lub tradycyjnych jajek na twardo. Świetnie sprawdzą się na zarówno na śniadanie, brunch, jak i lekką przekąskę w towarzystwie chrupkiego pieczywa. To idealny wybór dla wszystkich miłośników aromatycznych potraw i wyrazistych smaków. Życzymy smacznego!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

100 koncentrat pomidorowy łowicz

3 szt. pomidory

1 szt. cebula biała

20 g imbir

50 g papryczka chili

2 łyżka masło

1 szczyp. kurkuma

1 szczyp. cynamon

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. W międzyczasie kroimy cebulę i pomidory w kostkę.

2

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę do zarumienienia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze przez chwilę smażymy.

3

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy Łowicz, pomidory pokrojone w kostkę i dodajemy imbir tarty na drobnych oczkach oraz papryczkę chili. Smażymy wszystko przez chwilę i doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i cynamonem.

4

Smażymy wszystko do momentu odparowania wody z pomidorów, na koniec dodajemy jajka ugotowane na twardo przekrojone na ćwiartki i delikatnie mieszamy.

5

Jajka po bombajsku przed podaniem posypujemy szczypiorkiem bądź kolendrą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

492

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły