Jajka po bombajsku
EkspertOdKuchni
Jajka po bombajsku to pyszne danie zainspirowane kuchnią indyjską. To pikantne i aromatyczne jajka gotowane w gęstym sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw i ziół. Stanowią doskonałą alternatywę dla szakszuki lub tradycyjnych jajek na twardo. Świetnie sprawdzą się na zarówno na śniadanie, brunch, jak i lekką przekąskę w towarzystwie chrupkiego pieczywa. To idealny wybór dla wszystkich miłośników aromatycznych potraw i wyrazistych smaków. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Jajka po bombajsku to pyszne danie zainspirowane kuchnią indyjską. To pikantne i aromatyczne jajka gotowane w gęstym sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw i ziół. Stanowią doskonałą alternatywę dla szakszuki lub tradycyjnych jajek na twardo. Świetnie sprawdzą się na zarówno na śniadanie, brunch, jak i lekką przekąskę w towarzystwie chrupkiego pieczywa. To idealny wybór dla wszystkich miłośników aromatycznych potraw i wyrazistych smaków. Życzymy smacznego!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
100 koncentrat pomidorowy łowicz
3 szt. pomidory
1 szt. cebula biała
20 g imbir
50 g papryczka chili
2 łyżka masło
1 szcz. kurkuma
1 szcz. cynamon
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. W międzyczasie kroimy cebulę i pomidory w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę do zarumienienia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze przez chwilę smażymy.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy Łowicz, pomidory pokrojone w kostkę i dodajemy imbir tarty na drobnych oczkach oraz papryczkę chili. Smażymy wszystko przez chwilę i doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i cynamonem.
Smażymy wszystko do momentu odparowania wody z pomidorów, na koniec dodajemy jajka ugotowane na twardo przekrojone na ćwiartki i delikatnie mieszamy.
Jajka po bombajsku przed podaniem posypujemy szczypiorkiem bądź kolendrą.