Jajka na chlebie, czyli smaczne śniadanie

Kotlin

Poznaj przepis na szybkie i smaczne śniadanie – jajka na chlebie z pomidorem, cebulką i musztardą. Delikatny omlecik na chrupiącym pieczywie to idealna propozycja na poranny posiłek. Prosty, domowy sposób na ciepłe śniadanie w kilka minut, które zawsze się udaje!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1555
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
255
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Poznaj przepis na szybkie i smaczne śniadanie – jajka na chlebie z pomidorem, cebulką i musztardą. Delikatny omlecik na chrupiącym pieczywie to idealna propozycja na poranny posiłek. Prosty, domowy sposób na ciepłe śniadanie w kilka minut, które zawsze się udaje!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. jaja
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka musztarda
0.50 szt. pomidor
0.25 szt. cebula
3 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 szt. kromka chleba
2 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę. W miseczce rozkłócić dwa jajka z odrobiną soli i pieprzu. Wlać na patelnię i usmażyć cienki omlecik.
Gotowy omlecik przeciąć na pół i ułożyć na dwóch kromkach chleba (najlepiej żytniego lub tostowego). Posmarować cienko musztardą.
Na wierzch położyć plasterki pomidora, posiekaną cebulkę, a całość posypać pieprzem i opcjonalnie solą. Można dodać szczypiorek lub rukolę.
Na koniec udekorować odrobiną ketchupu. Podawać od razu – najlepiej jeszcze ciepłe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1555
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
255
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.