Jajka na chlebie, czyli smaczne śniadanie

Kotlin
Jajka na chlebie, czyli smaczne śniadanie

1

0 / 0

Poznaj przepis na szybkie i smaczne śniadanie – jajka na chlebie z pomidorem, cebulką i musztardą. Delikatny omlecik na chrupiącym pieczywie to idealna propozycja na poranny posiłek. Prosty, domowy sposób na ciepłe śniadanie w kilka minut, które zawsze się udaje!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. jaja

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka musztarda

0.50 szt. pomidor

0.25 szt. cebula

3 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 szt. kromka chleba

2 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzać oliwę. W miseczce rozkłócić dwa jajka z odrobiną soli i pieprzu. Wlać na patelnię i usmażyć cienki omlecik.

2

Gotowy omlecik przeciąć na pół i ułożyć na dwóch kromkach chleba (najlepiej żytniego lub tostowego). Posmarować cienko musztardą.

3

Na wierzch położyć plasterki pomidora, posiekaną cebulkę, a całość posypać pieprzem i opcjonalnie solą. Można dodać szczypiorek lub rukolę.

4

Na koniec udekorować odrobiną ketchupu. Podawać od razu – najlepiej jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1555

kcal

Białka

54

gram

Węglowodany

255

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły