Jajka faszerowane z dipami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Jajka faszerowane z dipami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974825083.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
10 szt. jaja l
1 szt. batat
1 łyżecz. chili
3 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
2 puszka cieciorka
250 g buraczki gotowane
1 opak. śmietana kwaśna 22%
1 opak. chrzan krakus
2 łyżka czarnuszka
1 łyżecz. sól
2 łyżka bułka tarta
0.50 kostka masło
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo. Obierz batat, pokrój go na plastry i piecz w piekarniku (180°C) ok. 15 minut do miękkości.
Wystudzone jajka przekrój na pół bez obierania. Wyjmij zawartość i drobno posiekaj. Wystudzonego batata rozgnieć widelcem, dodaj 3 łyżeczki koncentratu Łowicz, połącz z jajkiem, posól i dodaj chilli. Taką masą nadziej skorupki. Następnie oprósz bułką tartą i smaż na maśle, aż się zarumienią.
Cieciorkę zmiel w mikserze na gładką masę. Połowę połącz z buraczkami, a do połowy dodaj rozgnieciony czosnek, oliwę i sól do smaku.
Śmietanę wymieszaj z 3 łyżkami chrzanu Krakus.