Jajka faszerowane z dipami
maspexdigital
Wartości odżywcze na porcję
Energia
584
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
10 szt. jaja l
1 szt. batat
1 łyżecz. chili
3 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
2 puszka cieciorka
250 g buraczki gotowane
1 opak. śmietana kwaśna 22%
1 opak. chrzan krakus
2 łyżka czarnuszka
1 łyżecz. sól
2 łyżka bułka tarta
0.50 kostka masło
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo. Obierz batat, pokrój go na plastry i piecz w piekarniku (180°C) ok. 15 minut do miękkości.
Wystudzone jajka przekrój na pół bez obierania. Wyjmij zawartość i drobno posiekaj. Wystudzonego batata rozgnieć widelcem, dodaj 3 łyżeczki koncentratu Łowicz, połącz z jajkiem, posól i dodaj chilli. Taką masą nadziej skorupki. Następnie oprósz bułką tartą i smaż na maśle, aż się zarumienią.
Cieciorkę zmiel w mikserze na gładką masę. Połowę połącz z buraczkami, a do połowy dodaj rozgnieciony czosnek, oliwę i sól do smaku.
Śmietanę wymieszaj z 3 łyżkami chrzanu Krakus.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
584
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.