Jajka faszerowane tuńczykiem

m7

Jajka faszerowane pysznym farszykiem:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
148
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Jajka faszerowane pysznym farszykiem:)
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. majonez
1 szt. tuńczyk w oleju
6 szt. szczypiorek
7 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Jajka obrać ze skorupki i delikatnie przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie łyżeczką wydobyć żółtka i przełożyć je do salaterki. Łyżeczką dokładnie je rozdrobnić. Tuńczyka lekko odsączyć (nie do końca) i dodać do żółtek. Wszystko wymieszać jeszcze rozdrabniając łyżeczką. Dodać sól, pieprz i posiekany szczypiorek oraz majonez. Wszystko razem wymieszać.
Tak powstałą mieszanką wypełniać wgłębienie pozostałe po żółtku w jajkach. Kładąc więcej masy nić owo wgłębienie pomieści. Ugnieść pozostawiając niewielką górkę z masy.
Ułożyć jajka na udekorowanym półmisku i posypać suszonym koperkiem i pieprzem.
Po schłodzeniu podawać z kleksem majonezu i/lub ketchupu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
148
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.