Jajecznica ze szpinakiem mrożonym i odrobiną boczku

m7

Urozmaicony przepis na jajecznicę - idealny pomysł na śniadanie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
774
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Urozmaicony przepis na jajecznicę - idealny pomysł na śniadanie.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
50 śmietana 18%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz biały
1 łyżecz. sos sojowy
400 g szpinak mrożony
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. czosnek
1 łyżka masło
15 dag. boczek
Przygotowanie
Masło roztopić na patelni. Dodać zamrożony szpinak i drobno posiekany czosnek. Całość smażyć na małym ogniu do momentu, gdy szpinak się rozmrozi.
Dodać śmietanę, boczek, przyprawić i dusić do momentu, gdy większość wody wyparuje. Jajka roztrzepać, dodać sos sojowy do smaku i dolać do szpinaku. Smażyć do momentu, gdy zetnie się białko. Doskonale smakuje z białym pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
774
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.