Jajecznica z pomidorami

m7
Jajecznica z pomidorami

0

0 / 0

Nic nie budzi lepiej niż aromat świeżych pomidorów i jajek smażonych na maśle. Jajecznica z pomidorami to idealny wybór na szybkie śniadanie, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego i aromatycznego. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Można ją serwować również w towarzystwie zielonej sałaty lub plasterków awokado.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 szt. jaja

2 szt. pomidory

1 szt. cebula

1 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

2

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną.

3

W misce roztrzep jajka z dodatkiem soli i pieprzu.

4

Wlej roztrzepane jajka na patelnię z pomidorami. Delikatnie mieszaj całość, aż jajka się zetną, ale nadal będą kremowe.

5

Przełóż jajecznicę na talerze. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

167

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły