Jajecznica z pomidorami

m7

Nic nie budzi lepiej niż aromat świeżych pomidorów i jajek smażonych na maśle. Jajecznica z pomidorami to idealny wybór na szybkie śniadanie, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego i aromatycznego. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Można ją serwować również w towarzystwie zielonej sałaty lub plasterków awokado.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
167
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Nic nie budzi lepiej niż aromat świeżych pomidorów i jajek smażonych na maśle. Jajecznica z pomidorami to idealny wybór na szybkie śniadanie, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego i aromatycznego. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Można ją serwować również w towarzystwie zielonej sałaty lub plasterków awokado.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 szt. jaja
2 szt. pomidory
1 szt. cebula
1 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną.
W misce roztrzep jajka z dodatkiem soli i pieprzu.
Wlej roztrzepane jajka na patelnię z pomidorami. Delikatnie mieszaj całość, aż jajka się zetną, ale nadal będą kremowe.
Przełóż jajecznicę na talerze. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
167
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.