Jajecznica z cebulką

m7

Jajecznica z cebulką to proste, ale niezwykle aromatyczne danie, które sprawdzi się na szybkie i sycące śniadanie. Doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem, świeżymi warzywami lub ziołami. Idealna na leniwe poranki, kiedy chcesz zacząć dzień od czegoś prostego, ale pysznego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
315
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Jajecznica z cebulką to proste, ale niezwykle aromatyczne danie, które sprawdzi się na szybkie i sycące śniadanie. Doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem, świeżymi warzywami lub ziołami. Idealna na leniwe poranki, kiedy chcesz zacząć dzień od czegoś prostego, ale pysznego.
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 szt. jaja
1 szt. cebula biała
1 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. szczypiorek do posypania
Przygotowanie
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło lub oliwę. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez około 3-4 minuty, aż się zeszkli i lekko zarumieni.
Wbij jajka do miseczki i lekko je roztrzep widelcem. Wlej je na patelnię do cebuli.
Delikatnie mieszaj jajka drewnianą łyżką lub szpatułką, aż do uzyskania preferowanej konsystencji (bardziej ściętej lub kremowej).
Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Podawaj od razu, najlepiej z chrupiącym pieczywem i świeżymi warzywami. Wierzch udekoruj świeżym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
315
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.