Jajecznica pomidorowa na parze

m7
Jajecznica pomidorowa na parze

0

0 / 0

Jajecznica pomidorowa na parze to delikatna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy smażonej na patelni. Dzięki gotowaniu na parze jajka pozostają puszyste, a smak świeżych pomidorów doskonale współgra z kremową konsystencją. Idealna na leniwe, zdrowe śniadanie lub lekką kolację. Jajecznicę pomidorową na parze możesz podać z pełnoziarnistym pieczywem, chrupiącymi grzankami lub kawałkami świeżego awokado dla pełnowartościowego posiłku.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

100 g pomidor

0.25 szkl. mleko

4 szt. jaja kurze całe

1 łyżka masło

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie


1

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek. Pokrój w kawałki.

2

Jajka wbij do naczynia, dodaj mleko, sól i lekko roztrzep.

3

Patelnię połóż na garnek z gotującą się wodą, wyłóż masło na patelnię, roztop i wrzuć pomidory. Duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Następnie dodaj jajka i mieszaj, aż się zetną.

4

Następnie dodaj jajka i mieszaj, aż się zetną.

5

Posyp świeżą natką pietruszki na wierzchu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

249

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły