Jajecznica pomidorowa na parze

m7

Jajecznica pomidorowa na parze to delikatna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy smażonej na patelni. Dzięki gotowaniu na parze jajka pozostają puszyste, a smak świeżych pomidorów doskonale współgra z kremową konsystencją. Idealna na leniwe, zdrowe śniadanie lub lekką kolację. Jajecznicę pomidorową na parze możesz podać z pełnoziarnistym pieczywem, chrupiącymi grzankami lub kawałkami świeżego awokado dla pełnowartościowego posiłku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
249
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jajecznica pomidorowa na parze to delikatna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy smażonej na patelni. Dzięki gotowaniu na parze jajka pozostają puszyste, a smak świeżych pomidorów doskonale współgra z kremową konsystencją. Idealna na leniwe, zdrowe śniadanie lub lekką kolację. Jajecznicę pomidorową na parze możesz podać z pełnoziarnistym pieczywem, chrupiącymi grzankami lub kawałkami świeżego awokado dla pełnowartościowego posiłku.
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
100 g pomidor
0.25 szkl. mleko
4 szt. jaja kurze całe
1 łyżka masło
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek. Pokrój w kawałki.
Jajka wbij do naczynia, dodaj mleko, sól i lekko roztrzep.
Patelnię połóż na garnek z gotującą się wodą, wyłóż masło na patelnię, roztop i wrzuć pomidory. Duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Następnie dodaj jajka i mieszaj, aż się zetną.
Następnie dodaj jajka i mieszaj, aż się zetną.
Posyp świeżą natką pietruszki na wierzchu.