Jagodzianki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Jagodzianki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973656408.jpeg&w=3840&q=75)
Jagodzianki to pyszny, nadziane po brzegi bułeczki. Latem warto je robić ze świeżymi jagodami, zimą z owocami ze słoików.
1
0 / 0
Jagodzianki to pyszny, nadziane po brzegi bułeczki. Latem warto je robić ze świeżymi jagodami, zimą z owocami ze słoików.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
330 śmietana 18%
1 kg mąka pszenna tortowa
1 szczyp. sól
10 szt. żółtko jaja kurzego
10 dag. drożdże
0.50 kostka margaryna mleczna
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Utrzeć żółtka z cukrem. Podgrzać śmietanę. W połowie rozpuścić drożdże + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki. Do reszty śmietany włożyć margarynę i rozpuścić.
Do utartych żółtek dodawać powoli mąkę i zaczyn.
Kiedy ciasto urośnie, formować i nadziewać bułeczki.
Bułeczki można też przed pieczenie posypać kruszonką. Piec do zarumienienia w 180 st. C.