1

Składniki

330 Mililitrów
śmietana 18%
1 Kilogram
mąka pszenna tortowa
1 Szczypta
sól
10 Sztuk
żółtko jaja kurzego
10 Dekagramów
drożdże
0.5 Kostki
margaryna mleczna
0.5 Szklanki
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Utrzeć żółtka z cukrem. Podgrzać śmietanę. W połowie rozpuścić drożdże + 1 łyżka
  2. cukru + 2 łyżki mąki.Do reszty śmietany wlożyć margarynę i rozpuścić.Do utartych żółtek dodawać powoli mąkę
  3. i zaczyn.
  4. Kiedy ciasto
  5. urośnie, formować i nadziewać bułeczki. Ja nadziewam jagodami ze słoika ale mogą być świeże z cukrem, mogą być też inne owoce np. wiśnie albo dowolna marmolada.
  6. Z tego ciasta można też przyrządzić pączki.
  7. Z tej porcji wychodzi ok.30 sztuk.
  8. Bułeczki można też przed pieczenie posypać kruszonką

Opis

Moje dzieci uwielbiają te pyszne bułeczki.Latem robię je ze świeżymi jagodami,zimą z owocami ze słoików.

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz.

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz.

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz.

Ciastka z cukrem

Średni Do 1 godz.

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min.

Mazurek

Łatwy Do 1 godz.

Pączki migdałowe

Średni Do 3 godz.

Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!