Jagodzianki
m7
Jagodzianki to pyszny, nadziane po brzegi bułeczki. Latem warto je robić ze świeżymi jagodami, zimą z owocami ze słoików.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
201
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Jagodzianki to pyszny, nadziane po brzegi bułeczki. Latem warto je robić ze świeżymi jagodami, zimą z owocami ze słoików.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
330 śmietana 18%
1 kg mąka pszenna tortowa
1 szczyp. sól
10 szt. żółtko jaja kurzego
10 dag. drożdże
0.50 kostka margaryna mleczna
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Utrzeć żółtka z cukrem. Podgrzać śmietanę. W połowie rozpuścić drożdże + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki. Do reszty śmietany włożyć margarynę i rozpuścić.
Do utartych żółtek dodawać powoli mąkę i zaczyn.
Kiedy ciasto urośnie, formować i nadziewać bułeczki.
Bułeczki można też przed pieczenie posypać kruszonką. Piec do zarumienienia w 180 st. C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
201
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.