Jagodzianki

m7
Jagodzianki

1

0 / 0

Jagodzianki to pyszny, nadziane po brzegi bułeczki. Latem warto je robić ze świeżymi jagodami, zimą z owocami ze słoików.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

330 śmietana 18%

1 kg mąka pszenna tortowa

1 szcz. sól

10 szt. żółtko jaja kurzego

10 dek. drożdże

0.50 kost. margaryna mleczna

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Utrzeć żółtka z cukrem. Podgrzać śmietanę. W połowie rozpuścić drożdże + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki. Do reszty śmietany włożyć margarynę i rozpuścić.

2

Do utartych żółtek dodawać powoli mąkę i zaczyn.

3

Kiedy ciasto urośnie, formować i nadziewać bułeczki.

4

Bułeczki można też przed pieczenie posypać kruszonką. Piec do zarumienienia w 180 st. C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły