Jagodzianki

m7
Jagodzianki

2

0 / 0

Domowe jagodzianki to jest to co powoduje uśmiech na twarzy. Puszyste, słodkie i pełne jagód jagodzianki są idealna na podwieczorek.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szcz. sól

250 g margaryna

150 g drożdże

200 g cukier puder

500 g czarne jagody

1.50 szkl. mleko

4 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

8 łyżka cukier

2 łyżka ocet

4 łyżka sok malinowy

Przygotowanie


1

Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.

2

Margarynę roztopić i ostudzić.

3

Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.

4

Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.

5

Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po łyżce jagód i zlepić formując bułeczki. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia.

7

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut.

8

Lekko przestudzone posmarować lukrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły