Jagodzianki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=2048&q=75)
m7
![Jagodzianki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975670087.jpeg&w=2048&q=75)
Domowe jagodzianki to jest to co powoduje uśmiech na twarzy. Puszyste, słodkie i pełne jagód jagodzianki są idealna na podwieczorek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
377
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Domowe jagodzianki to jest to co powoduje uśmiech na twarzy. Puszyste, słodkie i pełne jagód jagodzianki są idealna na podwieczorek.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szczyp. sól
250 g margaryna
150 g drożdże
200 g cukier puder
500 g czarne jagody
1.50 szkl. mleko
4 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
8 łyżka cukier
2 łyżka ocet
4 łyżka sok malinowy
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić i ostudzić.
Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.
Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.
Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po łyżce jagód i zlepić formując bułeczki. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut.
Lekko przestudzone posmarować lukrem.