Jagodowa tarta

tyna
Jagodowa tarta

0

0 / 0

Jagódki na surowo - tak smakują najlepiej!

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 śmietanka kremowa 30%

1 łyżeczka sól

100 g masło

250 g serek mascarpone

1.50 szkl. jagody

1 szt. jaja kurze całe

3 łyżka woda

1 łyżka masło

1 łyżka bułka tarta

4 łyżka cukier puder

200 dek. mąka pszenna krupczatka lubelli

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać z solą, dodać posiekane masło, jajko, wodę i dokładnie zagnieść.

2

Ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na pół godziny.

3

Następnie rozwałkować ciasto do kształtu formy (mniej więcej), położyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę. Uzupełnić brakujące "dziury" ciastem, a resztę obciąć.

4

Blachę z ciastem wstawić do lodówki na godzinkę - i tu są dwie szkoły, bo ja zazwyczaj tak zamrażam ciasto, że nie mogę go rozwałkować, tylko ścieram je na tarce i od razu wstawiam do piekarnika. Ale podobno, gdy ciasto rozwałkujemy jest ono bardziej elastyczne.

5

Podpiec tartę około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (oczywiście wkładam ciasto do nagrzanego wcześniej piekarnika).

6

Zmiksować śmietanę na sztywno i dokładać po łyżce serka mascarpone i cukru pudru.

7

Gdy ciasto ostygnie, nałożyć bitą śmietanę z serkiem mascarpone i posypać jagodami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły