Jagodowa tarta
tyna
Jagódki na surowo - tak smakują najlepiej!
0
0 / 0
Jagódki na surowo - tak smakują najlepiej!
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 śmietanka kremowa 30%
1 łyżeczka sól
100 g masło
250 g serek mascarpone
1.50 szkl. jagody
1 szt. jaja kurze całe
3 łyżka woda
1 łyżka masło
1 łyżka bułka tarta
4 łyżka cukier puder
200 dek. mąka pszenna krupczatka lubelli
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą, dodać posiekane masło, jajko, wodę i dokładnie zagnieść.
Ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na pół godziny.
Następnie rozwałkować ciasto do kształtu formy (mniej więcej), położyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę. Uzupełnić brakujące "dziury" ciastem, a resztę obciąć.
Blachę z ciastem wstawić do lodówki na godzinkę - i tu są dwie szkoły, bo ja zazwyczaj tak zamrażam ciasto, że nie mogę go rozwałkować, tylko ścieram je na tarce i od razu wstawiam do piekarnika. Ale podobno, gdy ciasto rozwałkujemy jest ono bardziej elastyczne.
Podpiec tartę około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (oczywiście wkładam ciasto do nagrzanego wcześniej piekarnika).
Zmiksować śmietanę na sztywno i dokładać po łyżce serka mascarpone i cukru pudru.
Gdy ciasto ostygnie, nałożyć bitą śmietanę z serkiem mascarpone i posypać jagodami.