Jaglane kotlety z soczewicą
katarzyna.mon
Pyszne, zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu placuszki. Zasmakują całej rodzince, nawet najmłodszym domownikom.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
113
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne, zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu placuszki. Zasmakują całej rodzince, nawet najmłodszym domownikom.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
0.50 szkl. kasza jaglana
0.50 szkl. soczewica czerwona sucha
2 łyżka mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
0.50 szt. cebula
1 szt. koncentrat pomidorowy kotlin
1 szt. jajko
2 łyżecz. oregano
2 łyżecz. bazylia
4 łyżka oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie
Kaszę i soczewicę ugotować do miękkości. Cebulkę pokroić w kostkę i delikatnie zeszklić.
Cebulę i soczewicę zblendować. Masę połączyć z kaszą jaglaną, jajkiem, mąką i ziołami.
Placki smażyć delikatnie z obu stron na patelni, delikatnie posmarowanej oliwą z oliwek. W międzyczasie w garnku podgrzewamy przecier pomidorowy i smarujemy nim upieczone placki. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
113
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.