Jabłkowe ciasto z miętą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Jabłkowe ciasto z miętą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974429654.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i miętą, czyli zapachy jesieni. Ciasto świetnie sprawdzi się do niedzielnej, popołudniowej herbaty.
0
0 / 0
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i miętą, czyli zapachy jesieni. Ciasto świetnie sprawdzi się do niedzielnej, popołudniowej herbaty.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. skrobia ziemniaczana
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. jabłka
20 szt. mięta
3 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Jabłko należy obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Listki mięty opłukać i wysuszyć.
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą masę, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Po czym delikatnie wmieszać w masę pianę z białek, dodając po jednej łyżce piany. Masę należy mieszać bardzo delikatnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć listki mięty, wyłożyć masę. Na wierzchu układać, wciskając w masę kawałki jabłka.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.