Jabłkowe ciasto z miętą

m7

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i miętą, czyli zapachy jesieni. Ciasto świetnie sprawdzi się do niedzielnej, popołudniowej herbaty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
138
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i miętą, czyli zapachy jesieni. Ciasto świetnie sprawdzi się do niedzielnej, popołudniowej herbaty.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. skrobia ziemniaczana
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. jabłka
20 szt. mięta
3 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Jabłko należy obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Listki mięty opłukać i wysuszyć.
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą masę, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Po czym delikatnie wmieszać w masę pianę z białek, dodając po jednej łyżce piany. Masę należy mieszać bardzo delikatnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć listki mięty, wyłożyć masę. Na wierzchu układać, wciskając w masę kawałki jabłka.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.