Jabłkowe ciasto z miętą

m7
Jabłkowe ciasto z miętą

0

0 / 0

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i miętą, czyli zapachy jesieni. Ciasto świetnie sprawdzi się do niedzielnej, popołudniowej herbaty.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 szkl. skrobia ziemniaczana

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. jabłka

20 szt. mięta

3 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Jabłko należy obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Listki mięty opłukać i wysuszyć.

2

Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą masę, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Po czym delikatnie wmieszać w masę pianę z białek, dodając po jednej łyżce piany. Masę należy mieszać bardzo delikatnie.

3

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć listki mięty, wyłożyć masę. Na wierzchu układać, wciskając w masę kawałki jabłka.

4

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły