0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
0.5 Szklanki
Skrobia ziemniaczana
1 Szklanka
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
cukier
6 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
jabłka
20 Sztuk
mięta
3 Łyżki
cukier puder
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jabłko należy obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Listki mięty opłukać i wysuszyć.
  2. Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą masę, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Po czym delikatnie wmieszać w masę piane z białek, dodając po jednej łyżce piany. Masę należy mieszać bardzo delikatnie.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć listki mięty, wyłożyć masę. Na wierzchu układać, wciskając w masę kawałki jabłka.
  4. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Opis

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i miętą, czyli zapachy jesieni.

Podobne przepisy

Tarta pomarańczowa

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tarta pomarańczowa

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

Odwrócone ciasto z jabłkami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Odwrócone ciasto z jabłkami

Gofry zwyczajne

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gofry zwyczajne

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!