Jabłkowe ciasto z bakaliami
mlemmlem
Po świątecznych zakupach i pieczeniach różne produkty zostały i żeby się nie zmarnowały, w misce się zmieszały i w piekarniku wylądowały. Jabłka poobijane, 1 jajko gdzieś w lodówce zapodziane, bakalie, kokos czy kakao, którego już naprawdę było mało. Trochę mąki, mleka, soku z cytryny, cukru kandyzowanego i naprawdę powstało coś smacznego. Jabłka sprawiły, że ciasto bardzo wilgotne się zrobiło, a cukier kandyzowany na wierzchu skorupkę chrupiącą utworzyło. Nic się nie zmarnowało, na bazie prostych składników, pyszne ciasto "powstało".
Wartości odżywcze na porcję
Energia
193
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Po świątecznych zakupach i pieczeniach różne produkty zostały i żeby się nie zmarnowały, w misce się zmieszały i w piekarniku wylądowały. Jabłka poobijane, 1 jajko gdzieś w lodówce zapodziane, bakalie, kokos czy kakao, którego już naprawdę było mało. Trochę mąki, mleka, soku z cytryny, cukru kandyzowanego i naprawdę powstało coś smacznego. Jabłka sprawiły, że ciasto bardzo wilgotne się zrobiło, a cukier kandyzowany na wierzchu skorupkę chrupiącą utworzyło. Nic się nie zmarnowało, na bazie prostych składników, pyszne ciasto "powstało".
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
4 szt. jabłka
1 łyżka sok z cytryny
6 łyżka wiórki kokosowe
4 łyżka cukier puder
2 szczyp. mielony cynamon
1 szt. jajko
200 g mąka pszenna tortowa lubella
200 mleko 2%
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżka kakao decomorreno
100 g bakalie
3 łyżka cukier trzcinowy
Przygotowanie
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy sok z cytryny, cynamon i mieszamy. Dokładamy wiórki kokosowe i 3 łyżki cukru pudru. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru i kakao. Dolewamy mleka. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęstsze, jak na naleśniki. Rada: Ciasto powinno powoli spadać z łyżki. W razie potrzeby można dodać mąki. Wszystko zależy od wielkości jajka.
Do ciasta dodajemy bakalie, jabłka i za pomocą łyżki mieszamy. Formę na tarte o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby przykrył też boki. Przekładamy ciasto. Wierzch wyrównujemy i posypujemy cukrem kandyzowanym. Rada: Cukier kandyzowany można zastąpić cukrem brązowym lub trzcinowym.
Ciasto pieczemy na 2 poziomie od dołu, w 180°stopniach C przez około 40 minut. Po lekkim przestygnięciu wyjmujemy z formy i oddzielamy od papieru. Ciasto najlepiej smakuje z lekko kwaśnymi owocami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
193
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten