Jabłkowe ciasto z bakaliami

mlemmlem
Jabłkowe ciasto z bakaliami

0

0 / 0

Po świątecznych zakupach i pieczeniach różne produkty zostały i żeby się nie zmarnowały, w misce się zmieszały i w piekarniku wylądowały. Jabłka poobijane, 1 jajko gdzieś w lodówce zapodziane, bakalie, kokos czy kakao, którego już naprawdę było mało. Trochę mąki, mleka, soku z cytryny, cukru kandyzowanego i naprawdę powstało coś smacznego. Jabłka sprawiły, że ciasto bardzo wilgotne się zrobiło, a cukier kandyzowany na wierzchu skorupkę chrupiącą utworzyło. Nic się nie zmarnowało, na bazie prostych składników, pyszne ciasto "powstało".

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

4 szt. jabłka

1 łyżka sok z cytryny

6 łyżka wiórki kokosowe

4 łyżka cukier puder

2 szcz. mielony cynamon

1 szt. jajko

200 g mąka pszenna tortowa lubella

200 mleko 2%

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżka kakao decomorreno

100 g bakalie

3 łyżka cukier trzcinowy

Przygotowanie


1

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy sok z cytryny, cynamon i mieszamy. Dokładamy wiórki kokosowe i 3 łyżki cukru pudru. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru i kakao. Dolewamy mleka. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęstsze, jak na naleśniki. Rada: Ciasto powinno powoli spadać z łyżki. W razie potrzeby można dodać mąki. Wszystko zależy od wielkości jajka.

2

Do ciasta dodajemy bakalie, jabłka i za pomocą łyżki mieszamy. Formę na tarte o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby przykrył też boki. Przekładamy ciasto. Wierzch wyrównujemy i posypujemy cukrem kandyzowanym. Rada: Cukier kandyzowany można zastąpić cukrem brązowym lub trzcinowym.

3

Ciasto pieczemy na 2 poziomie od dołu, w 180°stopniach C przez około 40 minut. Po lekkim przestygnięciu wyjmujemy z formy i oddzielamy od papieru. Ciasto najlepiej smakuje z lekko kwaśnymi owocami.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły