Jabłka zapiekane z miodem, rodzynkami i orzechami

m7

Smaczny deser na gorąco.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
330
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Smaczny deser na gorąco.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. jabłka
8 szt. goździki
4 łyżka miód pszczeli
4 łyżka orzechy laskowe
4 łyżka orzechy włoskie
2 łyżka rodzynki
Przygotowanie
Jabłka dokładnie umyć i wydrążyć z nich gniazda nasienne tak, aby pozostawić nieuszkodzony spód.
Do wydrążeń włożyć po łyżce orzechów włoskich, następnie po pół łyżki rodzynek, po łyżce orzechów laskowych, całość zalać miodem.
W jabłka wbić po dwa goździki. Przygotowane w ten sposób jabłka zapiekać przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podawać na gorąco.