Jabłka z cynamonem zapiekane
m7
0
0 / 0
0
Jak ktoś lubi takie rzeczy to polecam!!!!!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. imbir
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka cynamon
200 gr śmietanka kremowa 30%
4 szt jabłka suszone
1.50 łyżka masło
2 łyżka miód
5 dek. rodzynki
5 dek. migdały
Przygotowanie
1
Jabłka umyć, a następnie od strony szypułki odciąć plaster i wydrążyć gniazda nasienne tak, aby warstwa miąższu nie była cieńsza niż 1 cm. Rodzynki wymieszać z migdałami, miodem, imbirem i roztopionym masłem.
2
Tak przygotowanym farszem wypełnić jabłka. Następnie owinąć je w folię aluminiową, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 200 st.
3
Śmietanę kremówkę lekko ubić z dodatkiem cukru i cynamonu.
4
Podawać osobno do gorących jabłek.