Jabłka w cieście naleśnikowym z cynamonem

Lubella

Jabłka w cieście naleśnikowym z cynamonem to szybki i prosty deser, który zachwyca smakiem i aromatem. Soczyste krążki jabłek zanurzone w puszystym cieście, smażone na złoto i posypane cukrem pudrem oraz cynamonem, to doskonały pomysł na jesienny podwieczorek. To tradycyjny przepis, który zawsze się udaje i z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
706
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
65
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jabłka w cieście naleśnikowym z cynamonem to szybki i prosty deser, który zachwyca smakiem i aromatem. Soczyste krążki jabłek zanurzone w puszystym cieście, smażone na złoto i posypane cukrem pudrem oraz cynamonem, to doskonały pomysł na jesienny podwieczorek. To tradycyjny przepis, który zawsze się udaje i z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
10
Składniki
25 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szt. jabłka
140 g mąka pszenna lubella
200 ml mleko
1 łyżka cukier wanilinowy
1 łyżka cynamon
1 łyżka cukier trzcinowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
1 szt. olej do smażenia
1 łyżka cukier puder do posypania
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, cynamon i sól.
Dodaj jajko oraz mleko, wymieszaj trzepaczką na gładkie ciasto naleśnikowe o nieco gęstszej konsystencji niż klasyczne naleśniki.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w krążki o grubości ok. 0,5–1 cm.
Rozgrzej olej na patelni.
Maczaj krążki jabłek w cieście i od razu kładź na rozgrzaną patelnię.
Smaż z obu stron na złoty kolor (ok. 2 minuty każda strona).
Gotowe jabłka w cieście posyp cukrem pudrem i dodatkową szczyptą cynamonu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
706
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
65
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.