Jabłka w cieście naleśnikowym z cynamonem

Lubella
Jabłka w cieście naleśnikowym z cynamonem

0

0 / 0

Jabłka w cieście naleśnikowym z cynamonem to szybki i prosty deser, który zachwyca smakiem i aromatem. Soczyste krążki jabłek zanurzone w puszystym cieście, smażone na złoto i posypane cukrem pudrem oraz cynamonem, to doskonały pomysł na jesienny podwieczorek. To tradycyjny przepis, który zawsze się udaje i z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

10

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. jabłka

140 g mąka pszenna lubella

200 ml mleko

1 łyżka cukier wanilinowy

1 łyżka cynamon

1 łyżka cukier trzcinowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

1 szt. olej do smażenia

1 łyżka cukier puder do posypania

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, cynamon i sól.

2

Dodaj jajko oraz mleko, wymieszaj trzepaczką na gładkie ciasto naleśnikowe o nieco gęstszej konsystencji niż klasyczne naleśniki.

3

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w krążki o grubości ok. 0,5–1 cm.

4

Rozgrzej olej na patelni.

5

Maczaj krążki jabłek w cieście i od razu kładź na rozgrzaną patelnię.

6

Smaż z obu stron na złoty kolor (ok. 2 minuty każda strona).

7

Gotowe jabłka w cieście posyp cukrem pudrem i dodatkową szczyptą cynamonu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

706

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

65

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły