Jabłka pod płatkową kruszonką
lubella
Dla wszystkich miłośników słodkich przekąsek przygotowaliśmy przepis na jabłka pod płatkową kruszonką. Aby przygotować pyszną kruszonkę, wystarczy Ci jedynie mąka tortowa, płatki kukurydziane, cukier i masło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
457
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Dla wszystkich miłośników słodkich przekąsek przygotowaliśmy przepis na jabłka pod płatkową kruszonką. Aby przygotować pyszną kruszonkę, wystarczy Ci jedynie mąka tortowa, płatki kukurydziane, cukier i masło.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
4 szt. jabłka
1 łyżecz. sok z cytryny
2 łyżka żurawina suszona
1 łyżka orzechy włoskie
1 łyżka cukier brązowy
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
0.50 łyżecz. cynamon
3 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
3 łyżka cukier
70 g masło
Przygotowanie
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie.
W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki Lubella Corn Flakes i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków.
W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
457
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.