Jabłka pod płatkową kruszonką

lubella
Jabłka pod płatkową kruszonką

1

5 / 1

Dla wszystkich miłośników słodkich przekąsek przygotowaliśmy przepis na jabłka pod płatkową kruszonką. Aby przygotować pyszną kruszonkę, wystarczy Ci jedynie mąka tortowa, płatki kukurydziane, cukier i masło.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

4 szt. jabłka

1 łyżecz. sok z cytryny

2 łyżka żurawina suszona

1 łyżka orzechy włoskie

1 łyżka cukier brązowy

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

0.50 łyżecz. cynamon

3 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

3 łyżka cukier

70 g masło

Przygotowanie


1

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie.

2

W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki Lubella Corn Flakes i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków.

3

W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

457

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

69

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły