Jabłka pod kołdrą
m7
Jabłka pod kołdrą to nic innego jak masa jabłkowa skryta między kruchym ciastem. Wypiek znajduje się w naczyniu żaroodpornym, w którym był pieczony. Wierzch udekorowałam dwoma serduszkami, które posypałam cukrem. Na koniec w ciasto powtykałam goździki i ozdobiłam wstążkami ze skórki z cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
280
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jabłka pod kołdrą to nic innego jak masa jabłkowa skryta między kruchym ciastem. Wypiek znajduje się w naczyniu żaroodpornym, w którym był pieczony. Wierzch udekorowałam dwoma serduszkami, które posypałam cukrem. Na koniec w ciasto powtykałam goździki i ozdobiłam wstążkami ze skórki z cytryny.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 kg jabłko
1 szczyp. sól
2 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g masło
75 g cukier
3 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. cukier
2 szt. jaja kurze całe
10 szt. goździki
1 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka śmietana 18%
0.50 g cynamon
0.50 dag. skórka z cytryny
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta umieściłam w misce i szybko zarobiłam. Z gotowego ciasta uformowałam dużą kulę i na godzinę włożyłam ją do lodówki.
Jabłka umyłam, obrałam, przekroiłam i wydrążyłam. Obierki i wycięte gniazda nasienne włożyłam do garnka i wlałam pół filiżanki wody. Gotowałam na małym ogniu, aż płyn zmniejszył objętość o połowę, po czym przecedziłam do rondelka. Dodałam trochę cukru i laskę cynamonu, gotowałam na małym ogniu jeszcze przez około dwie minuty. Zdjęłam z ognia i zostawiłam do naciągnięcia.
Pokroiłam jabłka i połowę z nich ułożyłam na dnie dużego
żaroodpornego naczynia. Posypałam połową pozostałego cukru i startą skórką cytrynową, po czym dodałam resztę owoców, posypałam cukrem, dodałam goździki i polałam odparowanym kompotem.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni C. Rozwałkowane ciasto, nałożyłam na wałek i przykryłam nim ostrożnie zapiekankę. Usunęłam wystające brzegi. Z reszty ciasta uformowałam cieniutkie wałeczki, które ułożyłam wokół brzegów naczynia tworząc plecionkę.
Powierzchnię ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem. Wierzch udekorowałam dwoma serduszkami wyciętymi z ciasta, które także posmarowałam białkiem oraz posypałam grubo cukrem.
Ciasto piekłam przez około 40 minut. Po ok. 20-25 minutach powierzchnię ciasta przykryłam delikatnie papierem do pieczenia, aby wierzch się za bardzo nie przypiekł.
Po upieczeniu ciasto ostudziłam na kratce kuchennej. Następnie skromnie udekorowałam wstążkami ze skórki z cytryny oraz goździkami.