Jabłka pod kołdrą

m7
Jabłka pod kołdrą

0

0 / 0

Jabłka pod kołdrą to nic innego jak masa jabłkowa skryta między kruchym ciastem. Wypiek znajduje się w naczyniu żaroodpornym, w którym był pieczony. Wierzch udekorowałam dwoma serduszkami, które posypałam cukrem. Na koniec w ciasto powtykałam goździki i ozdobiłam wstążkami ze skórki z cytryny.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 kg jabłko

1 szcz. sól

2 łyżeczka proszek do pieczenia

150 g masło

75 g cukier

3 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. cukier

2 szt. jaja kurze całe

10 szt. goździki

1 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka śmietana 18%

0.50 g cynamon

0.50 dek. skórka z cytryny

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki ciasta umieściłam w misce i szybko zarobiłam. Z gotowego ciasta uformowałam dużą kulę i na godzinę włożyłam ją do lodówki.

2

Jabłka umyłam, obrałam, przekroiłam i wydrążyłam. Obierki i wycięte gniazda nasienne włożyłam do garnka i wlałam pół filiżanki wody. Gotowałam na małym ogniu, aż płyn zmniejszył objętość o połowę, po czym przecedziłam do rondelka. Dodałam trochę cukru i laskę cynamonu, gotowałam na małym ogniu jeszcze przez około dwie minuty. Zdjęłam z ognia i zostawiłam do naciągnięcia.

3

Pokroiłam jabłka i połowę z nich ułożyłam na dnie dużego

4

żaroodpornego naczynia. Posypałam połową pozostałego cukru i startą skórką cytrynową, po czym dodałam resztę owoców, posypałam cukrem, dodałam goździki i polałam odparowanym kompotem.

5

Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni C. Rozwałkowane ciasto, nałożyłam na wałek i przykryłam nim ostrożnie zapiekankę. Usunęłam wystające brzegi. Z reszty ciasta uformowałam cieniutkie wałeczki, które ułożyłam wokół brzegów naczynia tworząc plecionkę.

6

Powierzchnię ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem. Wierzch udekorowałam dwoma serduszkami wyciętymi z ciasta, które także posmarowałam białkiem oraz posypałam grubo cukrem.

7

Ciasto piekłam przez około 40 minut. Po ok. 20-25 minutach powierzchnię ciasta przykryłam delikatnie papierem do pieczenia, aby wierzch się za bardzo nie przypiekł.

8

Po upieczeniu ciasto ostudziłam na kratce kuchennej. Następnie skromnie udekorowałam wstążkami ze skórki z cytryny oraz goździkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły