Jabłka do szarlotki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Jabłka do szarlotki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974242948.jpeg&w=3840&q=75)
Tak przygotowanych jabłek używam nie tylko do szarlotki, ale także do innych ciast i deserów.
0
0 / 0
Tak przygotowanych jabłek używam nie tylko do szarlotki, ale także do innych ciast i deserów.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 woda
4 kg jabłka
2 łyżecz. cynamon
2 szkl. cukier
4 szt. goździki
Przygotowanie
Jabłka należy umyć, obrać ze skórki, wykroić z nich gniazda nasienne, pokroić w plasterki.
Tak przygotowane jabłka przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i smażyć jabłka na małym ogniu, do momentu, gdy będą miękkie. W międzyczasie dodać go jabłek goździki i cynamon.
Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zakręcać.
Jabłka można dodatkowo pasteryzować, ale nie jest to konieczne. Jeśli zdecydujemy się na pasteryzowanie jabłek, to powinno trwać ono około 4- 5 minut.