Jabłecznik z wiórkami kokosowymi

Lubella
Jabłecznik z wiórkami kokosowymi

0

1 / 1

Jabłecznik z wiórkami kokosowymi to wyjątkowe ciasto warstwowe, które łączy klasyczny smak duszonych jabłek z aromatycznym budyniem i chrupiącą kokosową pierzynką. To doskonały pomysł na ciasto na weekend, święta, rodzinne uroczystości, a także jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. Można go przygotować dzień wcześniej – po nocy w lodówce wszystkie warstwy idealnie się przegryzą, a ciasto kroi się równo i wygląda jeszcze lepiej.

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Warstwa jabłkowa

1.50 kg jabłka

0.50 szkl. woda

5 szt. goździki

1 łyżecz. cynamon

Ciasto

4 szt. jaja

1 szkl. cukier

5 łyżka zimna woda

1 szkl. mąka pszenna lubella

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 opak. cukier wanilinowy

Budyń

2 opak. budyń waniliowy bez cukru

750 ml mleko

3 łyżka cukier

Masa kokosowa

150 g masło

150 g wiórki kokosowe

3 łyżka cukier puder

2 szt. jaja

Przygotowanie


1

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

2

Przełóż do garnka, dodaj ½ szklanki wody, cynamon i goździki.

3

Duś pod przykryciem przez 10–15 minut, aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Odstaw do wystudzenia, a przed wykładaniem wyjmij goździki.

4

W międzyczasie przygotuj ciasto. Żółtka utrzyj z połową cukru i cukrem wanilinowym.

5

Dodaj 6 łyżek zimnej wody, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

6

Białka ubij z drugą połową cukru na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.

7

Wylej ciasto na blaszkę (ok. 25 × 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną.

8

Piecz w 180°C przez ok. 30 minut – do suchego patyczka.

9

Ostudź ciasto całkowicie.

10

Zagotuj 650 ml mleka z cukrem. W pozostałych 100 ml rozprowadź proszki budyniowe.

11

Wlej do gotującego się mleka i mieszaj energicznie, aż masa zgęstnieje. Budyń nie może być rzadki – ma być gęsty i kremowy. Odstaw do lekkiego przestudzenia (nie do całkowitego wystygnięcia).

12

Przygotuj masę kokosową. Na patelni roztop masło, wsyp wiórki i smaż na złoto.

13

Zdejmij z ognia, dodaj cukier puder i ostudź.

14

Do chłodnej masy dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.

15

Na upieczony i ostudzony biszkopt wyłóż równomiernie duszone jabłka.

16

Na jabłka rozprowadź ciepły budyń waniliowy.

17

Na wierzch wyłóż masę kokosową.

18

Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i zapiekaj przez 15–20 minut, aż kokos się zrumieni.

19

Odstaw ciasto na kilka godzin lub najlepiej na noc do lodówki – warstwy się zwiążą, a smaki przenikną. Podawaj pokrojone w kwadraty, możesz oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1043

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

91

gram

Tłuszcze

62

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły