Jabłecznik z wiórkami kokosowymi

mariola85
Jabłecznik z wiórkami kokosowymi

0

1 / 1

Jabłecznik z kokosową pianką - pyszne!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg jabłka

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka cynamon

6 szkl. jaja kurze całe

1 szkl. cukier

3 szkl. woda

1 szt. cukier waniliowy

6 szt. goździki

2 szt. budyń waniliowy

2 szt. jaja kurze całe

10 dek. masło

20 dek. wiórki kokosowe

10 dek. cukier puder

1.75 dek. mąka lubella puszysta tortowa

Przygotowanie


1

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i dodać goździki, cynamon. Gotować tak długo, aż jabłka będą miękkie. Wyjąć je z zalewy.

2

Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać stopniowo 6 łyżek wody, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.

3

Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem i delikatnie połączyć z ciastem.

4

Ciasto wylać na natłuszczoną blachę i piec około 30 minut w temp. 180 stopni.

5

Na wodzie z gotowanych jabłek ugotować budynie waniliowe.

6

Na maśle zrumienić wiórki kokosowe, dodać cukier puder. Ostudzić i dodać jaja.

7

Na ciasto wyłożyć jabłka, wylać budyń, a na wierzch masę z wiórkami kokosowymi.

8

Całość zapiekać 15 minut w gorącym piekarniku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły