Jabłecznik z wiórkami kokosowymi

mariola85

Jabłecznik z kokosową pianką - pyszne!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1043
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
1 / 1
Jabłecznik z kokosową pianką - pyszne!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg jabłka
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cynamon
6 szkl. jaja kurze całe
1 szkl. cukier
3 szkl. woda
1 szt. cukier waniliowy
6 szt. goździki
2 szt. budyń waniliowy
2 szt. jaja kurze całe
10 dag. masło
20 dag. wiórki kokosowe
10 dag. cukier puder
1.75 dag. mąka lubella puszysta tortowa
Przygotowanie
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i dodać goździki, cynamon. Gotować tak długo, aż jabłka będą miękkie. Wyjąć je z zalewy.
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać stopniowo 6 łyżek wody, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem i delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto wylać na natłuszczoną blachę i piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
Na wodzie z gotowanych jabłek ugotować budynie waniliowe.
Na maśle zrumienić wiórki kokosowe, dodać cukier puder. Ostudzić i dodać jaja.
Na ciasto wyłożyć jabłka, wylać budyń, a na wierzch masę z wiórkami kokosowymi.
Całość zapiekać 15 minut w gorącym piekarniku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1043
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.