Jabłecznik z piernikami

m7
Jabłecznik z piernikami

2

0 / 0

Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej zaoszczędzi to nam czas na drugi dzień. Zamiast wiórek do posypki możemy użyć skórkę z biszkoptu, która będzie wysuszona i pokruszona. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, ponieważ pierniki przesiąkną jabłkami i ciasto nie będzie zwarte.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


28 porcji

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

2 kg jabłka

1 szkl. cukier

0.25 szkl. woda

0.50 szkl. wiórki kokosowe

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. piernik

1 szt. galaretka agrestowa

2 szt. fix do śmietany

3 łyżka mąka ziemniaczana

3 łyżka mąka pszenna

1 łyżka proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem, ciągle mieszając dodawać kolejno żółtka, mąkę, proszek do pieczenia.

2

Ciasto wylać na wysmarowaną blachę lub wyłożoną wysmarowanym papierem do pieczenia.

3

Piec ok. 45 min w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni.

4

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wsypać do garnka, wlać wodę i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do uzyskania musu.

5

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i zagotować. Wlać do musu i wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

6

Wyłożyć mus na wystudzony biszkopt, ułożyć na tym pierniki lekko dociskając.

7

Schłodzoną kremówkę wlać do wysokiego naczynia, chwilę ubić.

8

Wsypać fiź do śmietany i ubić do uzyskania jednolitej konsystencji.

9

Śmietanę rozsmarować na piernikach i posypać wiórkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły