Jabłecznik z piernikami
m7
Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej zaoszczędzi to nam czas na drugi dzień. Zamiast wiórek do posypki możemy użyć skórkę z biszkoptu, która będzie wysuszona i pokruszona. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, ponieważ pierniki przesiąkną jabłkami i ciasto nie będzie zwarte.
2
0 / 0
Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej zaoszczędzi to nam czas na drugi dzień. Zamiast wiórek do posypki możemy użyć skórkę z biszkoptu, która będzie wysuszona i pokruszona. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, ponieważ pierniki przesiąkną jabłkami i ciasto nie będzie zwarte.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
28 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
2 kg jabłka
1 szkl. cukier
0.25 szkl. woda
0.50 szkl. wiórki kokosowe
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. piernik
1 szt. galaretka agrestowa
2 szt. fix do śmietany
3 łyżka mąka ziemniaczana
3 łyżka mąka pszenna
1 łyżka proszek do pieczenia
Przygotowanie
Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem, ciągle mieszając dodawać kolejno żółtka, mąkę, proszek do pieczenia.
Ciasto wylać na wysmarowaną blachę lub wyłożoną wysmarowanym papierem do pieczenia.
Piec ok. 45 min w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wsypać do garnka, wlać wodę i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do uzyskania musu.
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i zagotować. Wlać do musu i wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Wyłożyć mus na wystudzony biszkopt, ułożyć na tym pierniki lekko dociskając.
Schłodzoną kremówkę wlać do wysokiego naczynia, chwilę ubić.
Wsypać fiź do śmietany i ubić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Śmietanę rozsmarować na piernikach i posypać wiórkami.