Jabłecznik z orzechami

m7
Jabłecznik z orzechami

0

0 / 0

Pyszne ciasto z orzechami i jabłkami, bo zawsze się wahałam nad orzechowym ciastem i szarlotką dlatego powstało to ciasto:)

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

1.50 kg jabłka

1 szcz. cynamon

2 łyżeczka żelatyna

200 g masło

250 g orzechy włoskie

2 szkl. mąka pszenna tortowa

1.75 szkl. cukier

1 szkl. mleko

1.50 szkl. cukier puder

0.25 szkl. wrzątek

3 szt. żółtko jaja kurzego

30 dek. masło

0.50 szkl. cukier puder

Przygotowanie


1

Ze składników na ciasto, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i pieczemy je.

2

Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i smażymy w garnku z cukrem. Rozgniatamy i dodajemy szczyptę cynamonu do smaku. Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem.

3

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę stopniowo dodając po łyżce orzechów.

4

Chłodzimy. Gdyby było za rzadkie to rozpuszczamy żelatynę we wrzątku wody i dodajemy przestudzoną do masy.

5

Na ciasto kładziemy masę jabłkową na to orzechową. Można polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Smacznego!:-)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły