Jabłecznik z orzechami

m7

Pyszne ciasto z orzechami i jabłkami, bo zawsze się wahałam nad orzechowym ciastem i szarlotką dlatego powstało to ciasto:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
575
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne ciasto z orzechami i jabłkami, bo zawsze się wahałam nad orzechowym ciastem i szarlotką dlatego powstało to ciasto:)
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
1.50 kg jabłka
1 szczyp. cynamon
2 łyżecz. żelatyna
200 g masło
250 g orzechy włoskie
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1.75 szkl. cukier
1 szkl. mleko
1.50 szkl. cukier puder
0.25 szkl. wrzątek
3 szt. żółtko jaja kurzego
30 dag. masło
0.50 szkl. cukier puder
Przygotowanie
Ze składników na ciasto, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i pieczemy je.
Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i smażymy w garnku z cukrem. Rozgniatamy i dodajemy szczyptę cynamonu do smaku. Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę stopniowo dodając po łyżce orzechów.
Chłodzimy. Gdyby było za rzadkie to rozpuszczamy żelatynę we wrzątku wody i dodajemy przestudzoną do masy.
Na ciasto kładziemy masę jabłkową na to orzechową. Można polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Smacznego!:-)