Jabłecznik z orzechami

m7
Jabłecznik z orzechami

0

0 / 0

Jabłecznik z orzechami- smakuje bardzo dobrze w połączeniu jabłek, orzechów i kruchego ciasta...

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1.50 kg jabłka

1 szcz. cynamon

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżeczka żelatyna

0
0
0

200 g masło

250 g orzechy włoskie

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1.75 szkl. cukier

1 szkl. mleko

1.50 szkl. cukier puder

0.25 szkl. woda

3 szt. żółtko jaja kurzego

30 dek. masło

0.50 szkl. cukier puder

Przygotowanie


1

Ze składników na ciasto, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i pieczemy je.

2

Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i smażymy w garnku z cukrem. Rozgniatamy i dodajemy szczyptę cynamonu do smaku.

3

Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą maśe stopniowo dodając po łyżce orzechów. Chłodzimy. Gdyby było za rzadkie to rozpuszczamy żelatynę we wrzątku wody i dodajemy przestudzoną do masy.

4

Na ciasto kładziemy masę jabłkową na to orzechową. Można polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Smacznego!:-)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły