Jabłecznik z orzechami
m7
0
0 / 0
Jabłecznik z orzechami- smakuje bardzo dobrze w połączeniu jabłek, orzechów i kruchego ciasta...
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1.50 kg jabłka
1 szcz. cynamon
1.50 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżeczka żelatyna
200 g masło
250 g orzechy włoskie
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1.75 szkl. cukier
1 szkl. mleko
1.50 szkl. cukier puder
0.25 szkl. woda
3 szt. żółtko jaja kurzego
30 dek. masło
0.50 szkl. cukier puder
Przygotowanie
Ze składników na ciasto, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i pieczemy je.
Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i smażymy w garnku z cukrem. Rozgniatamy i dodajemy szczyptę cynamonu do smaku.
Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą maśe stopniowo dodając po łyżce orzechów. Chłodzimy. Gdyby było za rzadkie to rozpuszczamy żelatynę we wrzątku wody i dodajemy przestudzoną do masy.
Na ciasto kładziemy masę jabłkową na to orzechową. Można polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Smacznego!:-)