JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ
kontakt_1
Przepis dla miłośników tradycyjnych słodkości! Klasyczny jabłecznik z kruszonką to niezwykle proste, a zarazem pyszne ciasto, które uwielbiają wszyscy. Wystarczy półtorej godziny, by wyczarować słodką ucztę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
538
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepis dla miłośników tradycyjnych słodkości! Klasyczny jabłecznik z kruszonką to niezwykle proste, a zarazem pyszne ciasto, które uwielbiają wszyscy. Wystarczy półtorej godziny, by wyczarować słodką ucztę.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
1 opak. cukier waniliowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
10 szt. jabłka
1 łyżecz. cynamon
50 g cukier
100 g mąka lubella puszysta tortowa
50 g cukier
1 opak. cukier waniliowy
50 g masło
Przygotowanie
Do przesianej mąki dodaj masło pokrojone w kostkę. Całość posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieć. Dodaj jajko i jeszcze raz zagnieć do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wstaw na 30 min do lodówki.
Jabłka dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i cynamon, wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłka i smaż aż będą się rozpadać.
Masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia. Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż formę, uprzednio wysmarowaną masłem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Rozłóż masę z jabłek, a następnie posyp kruszonką. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C. Ciasto piecz ok 40 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
538
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.