JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973782204.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis dla miłośników tradycyjnych słodkości! Klasyczny jabłecznik z kruszonką to niezwykle proste, a zarazem pyszne ciasto, które uwielbiają wszyscy. Wystarczy półtorej godziny, by wyczarować słodką ucztę.
1
0 / 0
Przepis dla miłośników tradycyjnych słodkości! Klasyczny jabłecznik z kruszonką to niezwykle proste, a zarazem pyszne ciasto, które uwielbiają wszyscy. Wystarczy półtorej godziny, by wyczarować słodką ucztę.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
1 opak. cukier waniliowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
10 szt. jabłka
1 łyżecz. cynamon
50 g cukier
100 g mąka lubella puszysta tortowa
50 g cukier
1 opak. cukier waniliowy
50 g masło
Przygotowanie
Do przesianej mąki dodaj masło pokrojone w kostkę. Całość posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieć. Dodaj jajko i jeszcze raz zagnieć do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wstaw na 30 min do lodówki.
Jabłka dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i cynamon, wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłka i smaż aż będą się rozpadać.
Masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia. Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż formę, uprzednio wysmarowaną masłem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Rozłóż masę z jabłek, a następnie posyp kruszonką. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C. Ciasto piecz ok 40 min.