JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ

kontakt_1
JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ

1

0 / 0

Przepis dla miłośników tradycyjnych słodkości! Klasyczny jabłecznik z kruszonką to niezwykle proste, a zarazem pyszne ciasto, które uwielbiają wszyscy. Wystarczy półtorej godziny, by wyczarować słodką ucztę.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

1 opak. cukier waniliowy

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. masło

10 szt. jabłka

1 łyżeczka cynamon

50 g cukier

100 g mąka lubella puszysta tortowa

50 g cukier

1 opak. cukier waniliowy

50 g masło

Przygotowanie


1

Do przesianej mąki dodaj masło pokrojone w kostkę. Całość posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieć. Dodaj jajko i jeszcze raz zagnieć do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wstaw na 30 min do lodówki.

2

Jabłka dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i cynamon, wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłka i smaż aż będą się rozpadać.

3

Masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia. Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników.

4

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż formę, uprzednio wysmarowaną masłem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Rozłóż masę z jabłek, a następnie posyp kruszonką. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C. Ciasto piecz ok 40 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły